Megjelent a watchOS 5.1.2, vele együtt az új ECG app, ami letölthető az órához. Ezentúl, ha az USA-ban élsz, vagy más módon telepíted az appot (korábbi bétában működött, hogy átállítod a régiót, és kész), mérheted a szinuszgörbédet. Az app futtatása után ráteszed az ujjad a Digital Crownra, a tekerentyűben lévő elektródák pedig elkezdik monitorozni a szíved által kibocsátott elektromos impulzusokat. Mivel mindkét kezed csatlakozik az órához egy fémfelületen, az áramkör zárt, és az elektromosság mérhető.

apple-watch-ecg-app-12062018.gif

Ezzel az Apple Watch kimondott egészségügyi eszközzé vált, az eddigi inkább fitnesz-jellegűből. Nem kérdés, hogy a felhasználók óriási előnyt élveznek majd az új funkcióból, és bizonyos betegségeket, veszélyes állapotokat mindenképp előrejelz majd az óra, 40 év felett meg már a rendszeres méregetés is bőven indokolt.

A kérdés még az, hogy mennyi eltérést képes érzékelni, mennyi fals pozitív, negatív lehetőséget tud kiszűrni az óra. Az Apple Watch 4 esetében az Apple például nem javasolja az eszköz EKG célra való használatát 22 éves kor alatt, ami megint csak fals pozitív eredmények kizárása miatt lehet szempont (a gyakori légzési aritmiával való összetéveszthetőség miatt), állítják a hasonló területen mozgó magyar WIWE szakértői.

Az engedélyeztetési eljárás zajlik több más országban. Akár egy év is lehet, amíg átmegy, erről itt írtunk.

Az biztos, hogy most jönnek az éles tesztek. Egymás mellett lehet megnézni az EKG-mérések eredményét egyazon szívritmuszavaros emberek eredményét.

update: eddig úgy néz ki, hogy az Apple lezárta a régióváltás lehetőségét az USA-n kívüli eszközökre, bár néhány felhasználó állítólag így is jelezte: nekik USA-n kívül is ment a dolog. Zoltán olvasónk írja, hogy az USA-ban vásárolt óráknál át se kell állítani a régiót, magyar beállításokkal is megjelenik.