A T2 System on a Chip az iMac Pro 2017-tel mutatkozott be, majd belekerült a 2018-as MacBook Prókba is. A chip a watchOS egyik verzióját, a BridgeOS-t futtatja, és több feladata is van. Például biztosítja a Hey Siri funkciót, képfeldolgozást végez a FaceTime kamerához, az SSD-s adatok titkosítását és dekódolását végzi, meg mindenféle biztonsági izé is az ő dolga. Ő:

apple-t2-chip-002.jpg

Pár napja pedig egy belső Apple dokumentációt kapott kézhez a MacRumors, amiben arról írnak az Apple hivatalos szervizeseinek, hogy a jövőben a T2 chippel ellátott gépeknél az alkatrészcsere után le kell futtatni egy Apple Service Toolkit-nek nevezett programot. Ez a T2 chip és az Apple szerverei között lejátszanak egy párosítást, rendőrnyelven indítványozzák a szerelés befejezésének engedélyeztetését. Ha ezt nem futtatja le a szerelő, akkor a javítás nem lesz teljes, és a gép valószínűleg nem működik majd rendesen.

Ez praktikusan azt jelentené, hogy csak az Apple saját szervizpartnerei nyúlhatnának a gépekhez,

bár ez nem minden alkatrészre érvényes: a MacBook Prónál például az akkumulátor nem érintett a védelemmel, így azt az egyet továbbra is lehetne szabadon cserélni.

Ez az elmélet, a dokumentum alapján pedig többen azonnal farkast kiáltottak. Az iFixit azonban gyorsan cselekedett: kipróbálta, tud-e cserélni kijelzőt és alaplapot T2-vel ellátott gépeken.

Az eredmény: tudott, minden további nélkül.

A T2 tehát, legalábbis egyelőre, csak egy beépített kapcsoló. Egy frissítéssel élesedhetne, és onnantól kezdve az Apple T2-es cuccait - és a Macek mindegyike fel lesz szerelve valószínűleg -, nem javíthatja más, csak egy szerződött partner. Ez két dolgot jelentene, távolról nézve.

Az Apple 5 évig biztosítja az alkatrész-utánpótlást a számítógépeihez. Ez a lépés azt jelentené, hogy vagy felold öt év után a T2 korlátozás, vagy a Mac, mint a hosszú ideig használható, értékét megtartó, strapabíró vas nem lesz többé. Gyorsan cserélendő fogyasztási cikké változna.

A másik következmény az, hogy az Apple nem adja át a teljes tulajdon- és rendelkezési jogot a Machez. Ugyan megvásárolod a gépet, a rendesebbnél is rendesebb áron, de mivel almalogó van a gépen, a cég fenntatja a jogot, hogy azt a vasat ne engedje bizonyos “más állapotba” hozni. Nincs jogod hozzányúlni, csak abban az állapotban használhatod, ahogy előírják.

És sajnos nehéz nem észrevenni, mennyire beleillik a T2 chip működése az Apple elképzeléseibe. Az Apple bírósági iratok szerint évekig küzdött az USA-ban, hogy megtarthassa magánál a javítás jogait az iPhone esetében. A cég be is perelt külső szervizt azért, mert nem tőlük rendelt alkatrészt, a pert elvesztette. Miután a jog nem segítette ki őket, elkezdték a harcot a saját operációs rendszerükben: volt Error 53, ami a Home gomb külsős cseréjénél tette működésképtelenné az iPhone-t (ez esetben az ujjlenyomat-olvasó miatt indokolt is volt a dolog), máskor külső gyártók kijelzői esetén zárta le az érintésérzékenységet.

Vagyis, sajnos, a hír nem tűnik kamunak. A T2 az Apple újabb, ezúttal kíméletlen és központilag irányítható szerviz-monopolista chipje lehet. A jó hír, hogy valószínűleg teljesen illegális (hacsak a vásárlással egyidőben nem mondasz le bizonyos jogaidról), illetve hogy nem is működik jelenleg ez a funkció. Lehet, hogy sosem fog. De olyan, mint egy kard. Bármikor bekapcsolhatják, és te ettől tartani fogsz.

Előzmény: Az Apple szervize olyan, mint egy modern maffia