update: közben én is kipróbáltam!

Különös jelenségre hívta fel a figyelmet a napokban az iPhone XS Max közösség egy része az Apple fórumain. Azt állították, hogy hiába dugják fel tölteni Lightning kábellel a telót töltőre, amíg alvó módban van a telefon, nem tölt. Ha hozzáérnek, vagy más módon felébresztik a készüléket, akkor azonnal elkezdődik a töltés. Mások egyéb módon fejezték ki, vagy máshogy látták a jelenséget, de a lényeg, hogy valami nagyon elkefélve látszott az új iPhone-ok töltése körül.

A kábellel van a baj, vagy a töltővel? Szoftveres a gond? Hány készülék érintett?

Szerencsére az Unbox Therapy a segítségünkre sietett: szerzett egy rakás iPhone XS Max-et, iPhone XS-t, és referenciának egy iPhone X-et. Kiteregette az asztalra a készülékeket, amik árából egy új autót is lehetne venni, hogy éljek a demagóg beszólások lehetőségével, és elkezdte feldugdosni őket töltőre.

Három XS Max nem töltött sleep módban, az egyik valamiért igen. De mint a kísérletből kiderült, nem csak az XS Max-ek érintettek, XS-ek ugyanígy elfelejtenek tölteni több esetben. Sőt, a videó alatti kommentekben azt állították, régebbi iPhone-okkal és iPadekkel is előfordul a dolog. A videós, Hilsenteger állította, hogy a kábellel, töltővel nincs gond, cserélgette őket külső gyártó termékeire is, ugyanaz volt az eredmény.

Szóval úgy tűnik, hogy szoftveres lehet a probléma, egyesek az iOS 11.4.1-ben megjelent USB Restricted Mode-ot okolják, ami egy óra sleep után letiltja a Lightning portot a kommunikációról, az első feloldásig. Csakhogy a töltésnek ezt bekapcsolva is rendesen kellene működnie, ráadásul az érintett eszközöknél hiába kapcsolják ki a funkciót, továbbra is fennáll a jelenség.

Én nem kiáltanék még “gate”-et, lehet, hogy pár napon belül egy szoftveres patch-csel megoldják a dolgot. Ha nem tudják... na akkor vicces helyzet áll elő.