Hát megtörtént.

Nem azon csodálkozom, hogy az Apple levágta a termékpaletta legalján csücsülő, mára a többihez képest szinte már olcsóvá vált SE telefonokat. Merthogy ez a helyzet: az Apple.com nem árulja többé az iPhone SE-t, csak 7, 8, és a mostani telefonok kaphatóak. Ezt megjósoltam még az első GUMICUKOOOOR elméletről szóló posztomban: az Apple, miközben felfelé kúszik a felsőbb kategória árával, újabb frissítéseket, újabb technológiákat feljebb árazva, addig szándékosan otthagyja koloncnak a régieket. Amiket aztán elfelejt frissíteni, hogy amikor már nagyon szárazzá válik az ág, és a többség is egyetért vele, levágja az alsó árat.

Így lehet a legkisebb ellenállással és feltűnéssel komplett termékpalettán áremelést végrehajtani.

Nem is azon csodálkozom, hogy megszüntették ezt a gyönyörű dizájnt:

iphonese-gallery2-2016_geo_my.jpg

Azon csodálkozom, hogy mint az utolsó cég, aki jó minőségű kistelefont gyártott, azoknak, akik nem akarnak minimum 5 colhoz közelítő kijelzőket nyomogatni, ennyire könnyen elengedte ezt az underground vonzerőt.

Nem akarom felhozni még egyszer, mit mondott Steve Jobs az okostelefon méretéről, arról, hogy az ergonómia az átlagos emberi kéz számára mit rendeltetett. Az Apple ment az árral, és a kijelzőnövelés a mai napig tart, láthattuk épp a mai keynote-on. De azért mindig ott maradt, ha más nem mutatóba, az eredeti elképzelés. Ma már nincs sehol.

Most az van, hogy ha 4 colos, jó telefonra vágysz, minden gyártó tök egyformán leszarja.

Azt már nem is említem, hogy az iPhone X is eltűnt a termékpalettáról, mert a mai frissítés AZ a lépés után teljesen érthető. Az iPhone paletta így szép egyenletesen el lett osztva, a 179.990-es legolcsóbb iPhone 7-tól kezdve 10-50 ezres lépésekkel jutva el a most bemutatott 299.990, 399.990 és 439.990 forintos telefonokig (na jó, volt egy 100 ezres ugrás is). Ezek az alapárak, valójában az 512 gigabájtos iPhone Xs Max 577.990 forint. Ez a teteje.

A mai bejelentésekről itt találjátok a posztokat.