Ha van valami, amit nem értek ebben az okoseszközösödésben, azt nagyon pontosan mutatja be az Elgato új csodája, az Eve Aqua. Ez:

eveaqua2-800x556.jpg

Ez kérem szépen, egy okos kerti vízadagoló, 100 dollárért. Vagyis egy olcsó Gardena hobbivezérlő áráért adnak egy olyat, ami kiszámolja a becsült fogyasztásokat, okostelefonról távolról elindítható, egyszerűen programozható, szinkronizál. A butakorból ránk ragadt manuális esőérzékelő helyett itt lehetséges lenne egy időjárás-jelentéssel összekapcsolt programmódosító, hogy viharban ne induljon el. Hopp, megspóroltuk azt is.

Mi az ami mégis feltűnik? Így van: egyetlen csapra szerelhető, és egyetlen kivezetése van. Vagyis egyetlen szórófej, neadjisten egyetlen kör köthető rá, egy kicsit nagyobb kertben ez már nem működik, hacsak nincs hat kerti csapunk és hat darab Eve Aquánk.

És elérkeztünk az okoskütyüsödés butasásgához. Ugyanis egyre többször futok bele olyan megoldásokba, hogy inkább tűnik demónak, teasernek az adott termék, mint egy komoly darabnak. Egy hatkörös Eve Aqua, amiben semmivel sem kellene több számítási kapacitás, sem kommunikációs interfész, csak még öt darab szelep, szűrő, máris minden igényt kielégítő termék lenne a legtöbb helyen. Imádnám, én lennék az első, aki a 100 ezer forintért kínált, helyileg programozható cucc helyett egy ilyet vesz.

Miért kell egy okoskütyünek úgy kinézni, mint egy freemium játék? Ráadásul úgy, hogy nem fogadnak el kreditet azért, hogy upgrade-eljenek egy hatkörösre, így folyamatosan erős a meh-faktor.

De ha valakinek van ötlete, hogy miért vagyok én a barom, és miért nagyszerű ez így is, ne habozzon megosztani velem.

Disclaimer: az Eve Aquának nincs köze az Aqua Webshophoz, aki a partnerünk, és szuper Apple-kütyüket is árul. Viszont szóltunk nekik, hogy amint megjelenik az Eve Aqua hatkörös vezérlője, küldjenek nekünk tesztre.