Az Apple már az előző hónapban is kiadott egy felugró figyelmeztetést a júzereknek: a jövő macOS-eiben a 32 bites appok futtatása

nem lesz kompromisszummentes.

Tehát nem arról van szó, hogy leállítják a támogatást, mint az iOS alatt. Nem arról van szó, hogy nem tölthetik le a frissítést azok, akik ragaszkodnak a 32 bites programokhoz. Kompromisszumokkal tele, de a felhasználók ezen megfogalmazás szerint folytathatják félillegális tevékenységüket, azaz használhatják régi, 32 bites szarjaikat.

A helyzet az, hogy akármi lesz, egészen biztosra vehetjük, hogy használhatjuk a szarjainkat. Létezik ugyanis olyan, hogy VMWare Fusion és Parallels, amik nemcsak Windowst tudnak emulálni egy külön ablakban, de egy korábbi macOS vagy OS X verziót is simán elvisznek a hátukon. Úgyhogy bármi van, itt előcsalhatjuk régi, akár 32 bites rendszereinket, amiket simán futnak a 32 bites utasításkészlettel dolgozó izéink.

Úgyhogy erős a gyanú, hogy ha az Apple megoldást kínál a problémára, azt beépíti a macOS-be, nem hinném, hogy kompromisszum alatt külső gyártókra mutogatnának. Akkor csak azt mondanák, hogy az OS nem támogatja, keress más megoldást. Úgyhogy arra várok, hogy végre a macOS-be építve lehet emulálni más rendszereket, és többé nem kell a fenti két gyártóra támaszkodni ezekben a kérdésekben. Hiszen a Boot Camp mellett ez a másik képesség, ami nagy biztonságot ad a Windowsról váltó switchereknek.

WWDC, várlak.

Egyébként nem tudni, mikortól élnek az Apple rejtélyes szankciói, de már most meg tudjátok nézni, mely appotok 32 bites. Ehhez nyomjátok meg az  menüt, tartsátok nyomva az Alt-ot, Rendszerinformációk…, itt görgessetek le a szoftverekhez. Ha a “64 bites” elnevezésű oszlop nevére kattintotok, e szerint rendezi a bejegyzéseket, és a lista alján látjátok az összes 32 bites régiséget.

ke_pernyo_foto_2018-05-18_13_50_49.png

Általában az Apple saját programjait találjuk itt, nekem fájó pontként a régi Xee-t (ezért gyorsan megvettem az újat), valamint a 2011-es Office csomagot. A jelenleg elérhető csomag csak a 2016-os.