almalé és kungfu Rólunk

Nem lesz új iPhone SE tavasszal

Úgy néz ki, az Apple nem fogja frissíteni a legfiatalabb királyfit 2017 első felében, amikor is az időszerű lenne.

iphonese-select-2016_1.jpg

Ennek oka leginkább az, hogy az Apple tovább próbálja megtartani a high-end modelleken levő árrését és a kedvezőbb árú modell átcsalhatja a potenciális vevőket - írja Ming-Chi Kuo. Nincs okunk kételkedni abban, hogy forrásai tévednének.

Azt is előrevetíti, hogy a készülékeladások a jövő év első felében visszaesnek, aminek oka leginkább pont a frissítés hiánya és a lagymatag kínai eredmények lesznek. Cupertino igyekszik majd a komponensbeszállítóira nyomást gyakorolni, hogy az ő engedményükkel megtarthassák árrésüket, s a kontraktorok pedig az év utolsó két hónapjában kezdik majd lejjebb nyomni áraikat. Kuo szerint azonban nem mindannyian.

A panelbeszállítók nagy része gyenge tárgyalási pozícióban van, így ők jó eséllyel csökkentenek majd, míg a főbb partnerek, pl. a Samsung (az ő esetükben még áremelést is el tud képzelni) és a TSMC (valószínűleg nem lesz érintett semelyik irányban) sokkal jobb helyzetből indulnak a megbeszéléseken.

Hogy mi lesz a legkisebb ugrifülessel az Apple telefonkínálatában, az egyelőre bizonytalan, mint a kutya vacsorája után. A márciusban bemutatott SE a 6s hardverével még évekig korrekt készülék lesz, de hogy szánnak-e neki utódot, vagy ugyanúgy kifuttatják utánpótlás nélkül, mint az 5c-t, azt egyelőre még a KGI fenegyereke sem tudja.



A Microsoft már 2009 környékén megcsinálta a Touch Bar-t

Kitalálod, hogy kivel készült interjúban hangzott el a fentebbi állítás? Annyit segítünk, hogy 9 éve nagyon kinevette az iPhone-t, mondván hatalmas bukás lesz és senki nem fogja megvenni annyiért.

Igen, Steve Ballmerről van szó.

A Bloombergnek adott interjújában elég sok dologról szó esik, többek között amolyan meaculpázásra is sor kerül, de persze csak Ballmer-módra. Voltaképpen elismeri, hogy tévedett és emeli kalapját azelőtt is, ahogyan Az Apple-nek egy okos üzleti modellel sikerült is eladnia és nem utolsósorban sikerre vinnie az akkori okostelefonoknál 2-3-szor drágább iPhone-t.

Bár a Microsoft-ot nem úgy szoktuk emlegetni, mint a céget, amely első adandó alkalommal fejest ugrott a hardverbizniszbe, de valamiben az egykori vezérigazgató állítása szerint megelőzték az Apple-t. Alkottak ugyanis valamit 2009 táján, ami megkapóan hasonlatos ahhoz, amit az új MacBook Pro-k billentyűzete fölött találunk.

A The Verge korábban meg is írta, hogy a Microsoft még a 90-es évek legvégén kezdett adaptív hardverekkel kísérletezni - e fejlesztési programsorozat egyik eredménye volt a mindössze prototípus fázisig eljutott Adaptive Keyboard is.

 

Steven Bathiche a Microsoft alkalmazott tudományok részlegének kutatási igazgatója éveket töltött el olyan billentyűzetek fejlesztésével, ami a képernyőn látható alkalmazáshoz igazítja funkciógombjait. 

Bár az ott elért eredmények nagy része primitív a mai korszerű érintőkijelzős interfészekhez képest, az Apple MacBook Touch Bar-jának számos megoldásával a Microsoft kutatói is aktívan foglalkoztak. A kutatás végeredménye 2009-ben az Adaptive Keyboard lett, aminek fő feature-je egy nagy érintőkijelzős rész a billentyűzet fölött.

A prototípust egyébként be is mutatták 2010-ben egy egyetemi hallgatói innovációs rendezvényen, ahol arra biztatták a résztvevőket, hogy találjanak ki érdekes felhasználási módokat a technológiához: 

Bár műszaki színvonalát tekintve összehasonlíthatatlan a kettő, az alapkoncepció majdnem azonos. A Microsoft végül azért nem dobta piacra a terméket, mert akkoriban a hardver sokadrangú volt a cégnek - minden profitjukat a szoftverpiactól remélték.

Öreg hiba.



A mobilos termékfejlesztés jövője – a chatbotoktól a VR-ig

November 23-án a MOM Kulturális Központban vár mindenkit a HWSW, akinek kicsit is köze van a mobilos termékfejlesztéshez. Akár kódolsz, akár tervezel vagy mérsz, a HWSW mobile! konferencián találsz majd nekedvaló előadást és workshopot.

hwswmobile_1500.jpg

Idén nyolcvan előadó, köztük egy tucatnyi nemzetközi szakember áll majd színpadra, a rendezvény pedig hét szekcióban veszi végig az év mobilos trendjeit és újdonságait. Néhány példa:

  • Az UX és analitika szekcióban egyórás blokkot kap a Google analitikai platformja, a Firebase.
  • A fejlesztők a chatbotoktól kezdve a progresszív webappokon át a virtuális valóságig mindent kiveséznek majd.
  • A banki API-k megnyitásával robbanás elött áll a mobilos bankolás. Természetesen ez a témakör kapja a főszerepet a konferencia FinTech részlegében is.

Idén a LogMeIn közreműködésével különálló szekcióvá nőtte ki magát az IoT témakör. A keynote előadó a bostoni Freight Farmstól érkezik, amely szintén IoT-ben utazik: az automatizált, konténerekbe költöztetett mezőgazdálkodás a terület egyik legizgalmasabb projektje.

A további részletek a konferencia weboldalán találhatók meg, és ugyanitt lehet regisztrálni is. A napot egy afterparty zárja, az AnKERT-ben kötetlenül beszélgethetsz és sörözhetsz az előadókkal.

Disclaimer: a HWSW az Appleblog feat. Almalé és Kungfu hirdetője



Az Apple-nek már a piaci profit 100 százaléka sem elég!

Miközben a globális okostelefonpiac a feltörekvő gazdaságoknak köszönhetően hat százalékkal nőtt a szeptemberi negyedévben, az Apple piaci részesedése 13,6 %-ról 12,1-re csökkent tavalyhoz képest a gyenge kínai eladásoknak köszönhetően. Eközben az Android 84,1-ről 87,5-re javított, míg a többiek (Windows, Tizen, stb.) szelete 2,3%-ról 0,3-ra zsugorodott. Ennek ellenére azért nem kell annyira félteni a céget.

Friss elemzések szerint ugyanis Cupertino a teljes piac profitjának több, mint száz százalékát könyvelhette el.

Hogy mégis mi ez a nettó zagyvaság? Nem azt jelenti, hogy nem tudunk számolni, hanem azt, hogy az azonos időszakban több nagy gyártó veszteséges volt. A távoli második helyen a Samsung áll a haszon 0,9 százalékával, míg pl. az LG és a HTC komoly mínuszban volt.

Ez az eredmény önmagában is fegyvertény lenne, de a csökkenő piaci részesedést figyelembe véve még komolyabb teljesítmény. Persze más számokban a Samsung diadalmaskodott - a negyedévben eladott készülékek mintegy 21,7 százalékán volt a koreaiak logója, 13,7 százalékkal az Apple a második, míg a harmadik helyet a Huawei csípte meg 9,7-tel.

A becslések egyébként nagyjából egybevágnak az IDC piackutatócég októberi jelentésével, ami egyébként arra is kitér, hogy a Samsung szokásosnál jóval alacsonyabb részesedése (két éves mélypontról beszélünk) nagyban köszönhető a Galaxy Note 7 botránynak és visszahívásoknak (mit nem mond, nem igaz?). Tavalyhoz képest a negyedéves profitjuk is padlógázos lejtmenetben, 2015Q3-hoz képest 96 százalékos visszaesést könyvelhetett el a mobilszegmensük.



Így nézhetne ki a Touch Bar-os Magic Keyboard

Az új dinamikus gombsáv sokaknak megmozgatta a fantáziáját, nyilván páran tovább is gondolták, hol jelenhetne még meg az OLED-kijelzős jóság. A Magic Keyboard-on - hol máshol. 

Egy Hazza42 nevű Reddit júzer arra sem volt rest, hogy elkészítse a koncepció látványtervét is, ami egészen pofásra sikerült.

f77kwsm.jpg

Ha azonban logikusan elkezdjük végiggondolni, mi esély van a gyakorlati megvalósulásra, az eredmény legjobb esetben is az, hogy kétesélyes. Persze haszna az asztali gépek esetében is lenne bőven, viszont felmerül a kérdés: mivel is járna ez együtt?

Először is nyilván jelentős drágulással, hiszen a 100 dolláros árával már most sem egy zacskó szotyiért megkapható billentyűzet ára aligha lenne tartható egy OLED-érintőpanel hozzáadásával és az ezzel járó többletköltségekkel. De tojni rá, elvégre ez tőlünk nyugatabbra bagatell probléma. Van más is.

ggaii4i.jpg

Egyrészről mert bár az OLED takarékos technológia, de a többhetes akkuidő így is a töredékére esne vissza. Az Apple-höz hasonló cégeknél pedig egy olyan visszakanyarodás, mint amit a kábel visszatérése jelentene sokszor bőven elegendő, hogy egy termék sose kerüljön a polcokra.

Lehetne nagyobb az akksi, azt mondjátok? El tudjátok képzelni, hogy egy Apple termék vastagabb legyen, mint az elődje? A meetingen Jony be se hagyná fejezni a mondatot, már mondaná ellentmondást nem tűrő hangon, hogy: NEM. Ha már a méretekről ejtünk szót, azt sem árt megjegyezni, hogy a Magic Keyboard egyik fő erénye a kompakt mérete. Nem hiszem, hogy ezzel csak úgy szembemennének hirtelen.

yx7ssgb.jpg

A koncepció egyébként kifejezetten ízléses, a rendereken a sávon népszerű alkalmazások és oldalak parancsikonjai, rendszerszolgáltatások (pl. Siri) gyorsgombjai láthatóak, illetve egy Touch ID szenzor. Ez utóbbit egyébként valami okból középre gondolta a költő - ellentétben az MBP-vel, aminek leolvasója a Touch Bar-tól  jobbra található és nem is a kijelző része.

Ti megvennétek? Ha igen, mennyiért?




süti beállítások módosítása