almalé és kungfu Rólunk

Hatalmas változás előtt áll a Photos app

A WWDC-n Craig "Szemöldök" Federighi bejelentette az Advanced Computer Vision ficsört az iOS-es Photos appban. 

Ez csak részben jelent arcfelismerést, bár az is nagyon jó kis cucc: ezentúl aszerint válogathatunk a képek között, hogy az algoritmus szerint ki szerepel rajta. Ősrégi képesség egyébként, még az OS X-es iPhoto is tudta, de gondolom azóta fejlettebb technológiát alkalmaztak. És iOS-re.

screen_shot_2016-07-07_at_15_43_22.png

Az Advanced Computer Vision kiterjed azonban objektumokra is. A rendszer felismeri például a fenti képen, hogy ló szerepel rajta, víz, és hegy - állította Craig. Hogy ez miért jó? Egyrészt könnyebb lesz keresni a képeink között, ha tudjuk, mi szerepelt rajta. Másrészt a Memories nevű fülön, iOS 10-ben találhatunk topikokra szűrt összeállításokat: amikor a tengerparton voltunk, amikor a hegyekben kirándultunk, ésatöbbi.

Az Apple vezetője elárulta, hogy képenként 11 milliárd számítást végez el az iOS. 11 milliárd számítás alapján határozza meg, mit is láthatunk a képen. És ami nagyon fontos: ezeket a számításokat a telefonunk végzi el, ami egyrészt rossz, mert picit meríti az akksit, másrészt jó, mert nem veszik ki a kezünkből a saját képeinket, hogy aztán egy nagy üstben mindenféle kísérleteket végezzenek velük. Az Apple más fotókon fejlesztette ki az algoritmusait - szólt az állítás. És hát az iPhone-nak nincs is szüksége arra, hogy lepasszolja a labdát valamiféle szentséges szervernek. Elmúltak azok az idők, amikor a számítási kapacitás hiányára foghatták az ilyen megoldásokat: mára már mindenki tudja, hogy ez inkább a saját adataink jogainak részleges átruházásáról szól egy külső szolgáltató felé.

screen_shot_2016-07-10_at_10_00_11.png

Ami fontos: ez most az első lépés. Itt látható, hogy áll most az objektumfelismerés máshol:

Dense captioning of Boston Dynamics Atlas Robot from Gene Kogan on Vimeo.

Lenyűgöző, de látszik, hogy a videós elemzésekben még sok a hiba, és ha motoros túrákra keresünk majd a Photosban, simán lehet, hogy egy hasraesett robot fotóját dobja fel a rendszer. De az biztos, hogy az algoritmus fejlődik majd, akár a Sirivel karöltve tudnák fejleszteni saját magukat, és egy idő után már a videók elemzése is jöhet. Izgalmas lesz látni, milyen apróságokat is megtalál majd a szoftver a képeink között. A saját eszközünkön, saját magunknak.



Nápolyban indul az Apple első saját európai iOS képzése

Már korábban is pedzegették, hogy idén megnyílik az első European iOS App Development Center Európában, ahol az Apple elvei mentén képzik az iOS fejlesztőket, de a részletek csak most derültek ki. Megtudtuk, hogy különös módon Nápolyban nyílik meg az első létesítmény - ami közelebb van Afrikához, mint Európa nagy részéhez -, a kiszemelt egyetem pedig az Università di Napoli Federico II.

screen_shot_2016-07-09_at_08_45_25.png

screen_shot_2016-07-09_at_08_45_03.png

Az iOS-tanoncok egy külön létesítményben kapnak majd helyet, ahol októbertől kilenc hónapig tanulják majd több mint kétszázan az iOS mélységeit. Az első szemeszterben a programozási képességek javítása van soron, a második szemeszterben a dizájn, a startup indítás és a közös munka is terítékre kerül. 

A program ingyenes olasz vagy európai tanulóknak, sőt néhányuknak ösztöndíjat is felajánlanak majd. Egy online angol vagy olasz tesztet kell kitölteni, ami, ha jól sikerül, mehetnek interjúra. Jelentkezéshez egyedül ezt a weboldalt adták meg, gondolom az első feladat, hogy meg kell találni a jelentkezési lapot - nekem öt perc alatt nem sikerült.

A fejlesztői központ elérése itt.



Így telepítsd a macOS Sierra publikus bétáját

Már tölthető és telepíthető az iOS 10 és macOS Sierra bétája, vagyis egy rakás képességet már mi magunk is kipróbálhatunk, fejlesztői regisztráció nélkül is.

Mielőtt bármit tennénk, ne feledjük, hogy nem minden képesség működik még, és nem minden működik úgy, ahogy kellene - ezért béta -, és hogy lehetőleg ne az elsődlegesen használt Macünkre telepítsük a cuccot.

Itt írtam arról, hogyan telepíthetjük az iOS 10 bétát. Most a Macről lesz szó.

Ezek az eszközök jók: 

MacBook 2009 vagy újabb
iMac 2009 vagy újabb
MacBook Air 2010 vagy újabb
MacBook Pro 2010 vagy újabb
Mac mini 2010 vagy újabb
Mac Pro 2010 vagy újabb

screen_shot_2016-07-08_at_09_39_47.png

Íme egy gyors leírás, hogyan telepítheted magadnak a rendszert.

  1. A Macen keresd fel a beta.apple.com oldalt
  2. Ha először jársz itt, regisztrálj a Sign Up gombbal. Egyébként Sign In.
  3. Írd be az Apple ID-dat
  4. Accept-tel fogadd el a megállapodást - persze ha elolvastad
  5. Nyomj a macOS gombra
  6. Nyomd meg az "enroll your Mac" gombot a Get Started résznél - ezt minden új kiadásnál meg kell csinálni
  7. Ha érzékeny adatok vannak a gépeden, készíts egy backupot
  8. Nyomj a Redeem Code linkre. Ekkor megnyílik a Mac App Store, és a Redeem Code-unkat automatikusan beírja a rendszer, így már telepíthető is a macOS Sierra bétája
  9. írd be az AppleID-dat
  10. Redeem
  11. Telepítsd

Itt pedig Csaba videója a WWDC-n elhangzottakról:

 



Hogyan telepítsd az iOS 10 publikus bétáját magadnak még ma?

Már tölthető és telepíthető az iOS 10 és macOS Sierra bétája, vagyis egy rakás képességet már mi magunk is kipróbálhatunk, fejlesztői regisztráció nélkül is. Mielőtt bármit tennénk, ne feledjük, hogy nem minden képesség működik még, és nem minden működik úgy, ahogy kellene - ezért béta -, és hogy lehetőleg ne az elsődlegesen használt iOS eszközünkre telepítsük a cuccot, mert van, hogy visszafelé nem kompatibilis ojjektumokat alkotunk, esetleg nem leszünk képesek mindenre, amire szeretnénk.

Ezek az eszközök jók: iPad 4. generáció, iPad Air, iPad Air 2, iPad Pro, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPod touch 6. generáció, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus

screen_shot_2016-07-08_at_09_39_47.png

Íme egy gyors leírás, hogyan telepítheted magadnak a rendszert.

  1. Az iOS eszközön keresd fel a beta.apple.com oldalt
  2. Ha először jársz itt, regisztrálj a Sign Up gombbal. Egyébként Sign In.
  3. Írd be az Apple ID-dat
  4. Accept-tel fogadd el a megállapodást - persze ha elolvastad
  5. Nyomd meg az iOS gombot (macOS-t is telepíthetsz már, ekkor a macOS-t nyomd meg)
  6. Nyomj az "enroll your iOS device" linkre
  7. Nyomj a Download profile linkre
  8. Telepítsd a proflt, nyomogass mindenhol az install gombra, majd REstart-tal indítsd újra a készüléket
  9. ha újraindult, ment a Settings → General → Software Update (Beállítások → Általános → Szoftverfrissítés), ahol megtalálod az iOS 10 publikus bétájának telepítési lehetőségét
  10. Telepítsd, fogadd el a szerződést, install ésatöbbi. Nálam 1,4 gigabájt, szóval eltarthat egy darabig a töltés

Itt olvashatjátok a leírásomat a legjobban várt képességekről. Itt pedig azokról a képességekről, amik a fogyatékkal élőknek lehetnek újdonságok. Szerintem érdemes ezekkel kezdeni.

Itt pedig Csaba videója a rendszerről, innen is válogathattok:

 



Az iOS 10 szuper képességei, amiket egy év múlva sem veszünk majd észre

Általános a felfogás, hogy a fogyatékkal élőknek, a speciális igényű csoportoknak az erre szakosodott szervezetek nyújtsanak megoldást (hiszen én nem is tudom, mire van szükségük!), és ezzel kábé le is ráztuk magunkról a megértés nehézségeit. Nem úgy az Apple: ők már sok éve egy külön dizájnt alkotnak kifejezetten azoknak, akiknek a dizájn még csak véletlenül sem a csomagolást jelenti. Hanem a működés legalapvetőbb lényegét.

Az Apple szoftverei integráltan, a csomagolásból kiszedve fel vannak készítve, hogy fogyatékkal élők is úgy használhassák őket, mint bárki más. Hogy számukra is legalább annyi segítséget nyújtson a cucc, mint aki lát, hall, beszél, cigánykereket hány. És a megértés a lényeg: az Apple olyan empatikusan készítette fel a készülékeket a speciális használatra, hogy a vak ismerőseim például odáig vannak tőlük.

Jony Ive nem véletlenül utazgat egy sofőrrel ellátott Bentley-vel már egy éve. "Kénytelen vagyok" - szólta el magát egyszer. Pontosan azért tesz így, hogy megértse, milyen úgy autózni, hogy nem mi vezetünk. Milyen vágyaink, igényeink lesznek, hogyan lehet ezeket legkönnyebben kielégíteni? Az Apple önvezető autójának közeledését semmi sem támasztja alá jobban, mint hogy Jony Ive-nak kedve ellenére sofőrt fizetnek.

És a fogyatékkal élők megértésén is folyamatosan dolgoznak. A WWDC oktató videók között találtam egy ezzel kapcsolatos érdekességet: milyen újításokat tartalmaznak az új rendszerek azoknak, akik süketek, vakok, alig tudnak mozogni, vagy mondjuk nehezükre esik az írás?

Az iOS 10 és az új rendszerek újabb és újabb képességekkel gazdagodtak e tekintetben is. És nem tehetjük meg, hogy nem beszélünk róluk, hiszen egy rakás embernek éppen ezek változtatják a technológiát egy használható valamivé, így kerülnek közelebb a többi emberhez ahelyett, hogy leszakadnának tőlük.

Itt van mindjárt a hír, hogy ezentúl a tvOS is akadálymentes: a Switch Control nevű funkcióval egy gomb/kar nyomogatással vezérelhető az operációs rendszer, azoknak, akik esetleg tolószékhez kötve csak kis mozgásokra képesek az ujjukkal. Nem csak egyszerű parancsok, de gesztusok is kiadhatóak ilyen módon.

screen_shot_2016-07-06_at_11_30_29.png

screen_shot_2016-07-06_at_11_29_14.png

Ugyanez iOS-ben így néz ki. Kiválasztod a sort, aztán az oszlopot, és máris az adott programmal végezhetsz egy műveletet, esetleg el is indíthatod.

screen_shot_2016-07-06_at_11_29_36.png

A Dwell Control még izgalmasabb: az olyan eszközöket integrálja macOS-be, amik a fejre szerelt jeladók, vagy épp a tekintetünk irányát olvassák le. Ahogy a kurzor (a tekintetünk) megpihen valahol, egy időzítő fut le, és ha nem mozdítjuk el a kis nyilat, már le is fut az adott elemre vonatkozó parancsok egyike, amiket konfigurálhatunk.

screen_shot_2016-07-06_at_11_31_30.png

Az Apple Watch-nál már eddig is gondoltak a vakokra, de most egy még finomabb és diszkrétebb újítást tettek be. Korábban ugyanis a képernyő érintésével, vagy a fülhöz emeléssel a Voice Over kimondta az időt azoknak, akik nem látják a számlapot. Most azonban már a taptic motor is segít, ha nem akarjuk a körülöttünk lévőket zavarni egy géphang felolvasásával. Az óra a csuklónkat kocogtatva adja le a jelet, hány óra hány perc van épp.

Szó volt a látássérülteknek szánt nagyítóról is a keynote-on. Ez több, mint az iPhone kamerájának képét szoftveresen zoomoló valami: fixálhatjuk a fókusztávolságot, kontrasztot állíthatunk az adott képen, és ha esetlen az adott tárgy, amit beközelítettünk, túl messze van, kimerevíthetjük a képet, hogy elolvashassuk a betűket.

screen_shot_2016-07-06_at_11_56_02.png

A diszgráfiásoknak is van újítás: kifejezetten nekik készült Siri ajánlások jelennek meg a gépeléskor, valamint bekapcsolható, hogy íráskor minden egyes karaktert, vagy esetleg a teljes szavakat visszamondja nekünk az iOS eszköz a szóköz lenyomása után, így meghalljuk a hibánkat, amit írás közben vétettünk. Ez a Character Feedback és a Word Feedback.

screen_shot_2016-07-06_at_12_07_12.png

A süketeknek és süketnémáknak szoftveres megoldást fejlesztettek ki, hogy bármilyen más iOS-felhasználóval tudjanak telefonon beszélgetni. Ez ugyanarra alapul, mint a TTY (teletypewriter), vagyis a nekünk kimondott szavakat karakterre alakítja a gép, az általunk legépelt szavakat pedig kimondja a másik oldalon ülőnek. Egy sima iMessage-dzsel ez a dolog már eddig is megoldható volt, kis változtatások kellettek még, hogy ideális legyen mindenkinek, valamint kompatibilitás a régi TTY technológiával és a hagyományos telefonvonal sajátosságaival.

screen_shot_2016-07-06_at_12_09_11.png

Szóval nagy taps az Apple-nek, hogy továbbra is így törődnek ezzel a mainstreamnek nem mondható területtel, és hogy a fejlesztéseikkel nem növelik a szakadékot a fogyatékkal élők és az egészségesek között, hanem épp hogy csökkentik azt. Az előadás pedig nagyrészt arról szólt, hogy mennyire fontos: a külső fejlesztők szánjanak időt arra, hogy a régi és új API-kat használják, és tesztelik a programjukat ilyen szemmel is. Ha már az Apple megteremtette az integrált rendszert, és előkészítette az API-kat, tegyünk meg annyit, hogy kinyújtjuk érte a kezünket, és nem zárjuk el az alkalmazásunkat azok elől, akik odakint keresgélik a lehetőségeket, azokat az appokat, amiknek a készítői rájuk is gondoltak.




süti beállítások módosítása