almalé és kungfu Rólunk

Bárki készíthet Apple-reklámot az édesanyjával

Múlt héten az Apple egy anyák napi "Shot on iPhone" kampányvideót tett közzé: felhasználók képeiből és videóiból válogattak, hogy a végén egy szemkönnyeztető kisfilmet vágjanak össze. Nem nagy dolog, hétköznapi fotók, hétköznapi helyzetekről, egy kis zene, slideshow. Az eredmény pont emiatt volt megható.

Na, ez annyira jól sikerült, hogy az Apple-nél valakinek eszébe jutott, hogy továbbgondolja, és közösségi élményt faragjon a kampányfilmből. Elindult a momsshotoniphone.com weboldal, ahol bárki feltöltheti az édesanyjáról készült képeket, az oldal automatikusan összevág belőle egy olyan videót, hogy a megfelelő képek esetén senki nem mondja meg, hogy Cupertinóban készültek-e vagy sem. És végül is ott készültek, nem?

img_2766.png

Ha iOS eszközről nyitod meg az oldalt, közvetlenül a Camera Rollból válogathatsz képeket. És a végén persze megoszthatod a végeredményt, ami jól néz ki, ráadásul az anyukád is örömkönnyeket hullajt majd.



Tim Cook az a politikus, akire az Apple-nek most szüksége van

Korábban már többször írtam arról, hogy Tim Cook egyre jobb politikussá válik az Apple élén. És ahogy a dolgok jelenleg állnak, a cégnek nagyon is szüksége van erre a képességére, ugyanis sok fronton visel harcot az Apple. Ez alapvetően rossz hír nekünk, hiszen ezek a frontok egy csomó energiát kivesznek, és ezalatt sem a nagyszerű termékek létrehozása a cél, hanem jól lavírozni a célkeresztek között.

Lássuk, milyen frontvonalak állnak most az Apple előtt, és milyen politikai feladatai vannak Tim Cooknak a következő években.

tim-cook-290513_3.jpg

Cupertino

Az Apple központjának helyet adó város vezetése most rászállt az Apple-re, mert szerintük túl kevés adót fizetnek ahhoz képest, milyen mértékben használják a város infrastruktúráját. 2012 és 2013 között az Apple 9,2 millió dollár adót fizetett a városban, miközben ennél sokkal többet kellett volna fizetniük, ha a teljes bevételüket hazahozzák (és leadóznak belőle 35-40 százalékot). 100 millió dollárt akarnak kisajtolni Cooktól.

Totális politikai szarrágás - mondta Cook az Apple adópolitikáját ért vádakra. Valószínűleg ugyanezt gondolja erre is.

USA

Két kényes területen is megy a csörte, az egyik a fenti folytatása. Régóta kritizálják a céget ugyanis amiatt, hogy nem hozza haza a tengerentúlon megkeresett dollárjait, és adja át nagyjából a felét az Egyesült Államoknak. Azt gondolom, ez érthető. De az sem kecsegtet sok jóval, hogy Donald Trump ennyire közel került az elnöki székhez, hiszen a csávó tombolása az Apple ellen is irányul: azt akarná előírni számukra, hogy költözzenek haza, mindenestül. Trump esetleges elnökké válásakor szerintem sokkal nagyobb esély lenne arra, hogy az Apple átköltözik mondjuk mindenestül Kínába.

Bár ennél sokkal jobb és politikailag kifinomultabb lépés, hogy nem hagyják nyerni az idiótát. Erről egyébként állítólag tárgyaltak is a Szilícium-völgyi nagyok.

Kína

Persze itt sem olyan rózsás már a helyzet. Cook a jövő héten Kínába utazik, hogy tárgyalásokat folytasson az ország vezetésével, miután letiltották ott az iBooks Store-t és az iTunes filmek letöltését. Emellett az Apple-nek durván csökkennek a bevételei az országban, pedig pont itt kellene, hogy nőjenek.

India

A következő Kína az Apple számára, és szeretnék már jóelőre megdolgozni a piacot. Azt találták ki, hogy noha évente 56 százalékkal az iPhone-ok eladása az országban, megcéloznák a kisebb pénzűeket is felújított, használt telefonokkal. Az ország vezetése a helyi érdekeltségű gyártók nyomására megtiltotta az ilyen kereskedelmet. Ez is egy tipikus politikai feladat: úgy kell lobbizni a vezetőknél, hogy átmenjen a cég akarata, mondjuk valamilyen módon támogatni kellene a helyi ipart.

EU

Az ír adóbotránynak még nincs vége. Noha az Apple hazavitt egy kis pénzt, miután az Európai Unió a körmére nézett az ír adókedvezményeknek, az ügyet tovább akarják folytatni az ellenőrző szervek. Tim Cook feladata lenne rábeszélni őket, hogy ezt annyira ne aktívan tegyék.



Végre valaki ki merte mondani, hogy az Apple zenei felhőszolgáltatása ijesztő

"Te, az valami közismert tény, hogy az Apple Music eltüntet zenéket a gépeidről, amiket aztán nem tud lejátszani?" - fogalmazott óvatosan Csaba egy nekem szánt levélben hónapokkal ezelőtt. "Hát pedzegették. Nekem is törölt egy csomót, amiket azóta nem tudok felhőből sem meghallgatni." - válaszoltam bátortalanul.

Ez a bátortalanság, ez a legfurább az egészben.

Jim Dalrymple, egy Apple blogger tavaly nyáron bátran kikelt ez ellen, mire behívatták Cupertinóba, órákig magyaráztak neki valamit, és mire kijött azt mondta, hogy talán ő volt a hibás. De már jó. Megmutatták.

Azóta behúzzuk a nyakunkat, mert van valami, amit Cupertinóban valakinek megmutattak, és attól elszégyellte magát. Hát mi a jóistent mutathatnak meg, hacsak nem egy bazi "don't play my music" gombot, amit mi kapcsoltunk be, és nyomtunk rá két SURE-t?

Mondjuk ki: az iTunes Music Library és az Apple Music ebben a formában nagyjából egy lépegető exkavátor a saját zenéid között. Ami megmarad, megmarad, ami nem, nem.

Azóta eltelt egy kis idő, így valaki megint kikelt a rendszer ellen. James Pinkstone zeneszerző, studióvezető írt egy posztot, amiben azt állította,

az Apple ellopta a zenéjét.

Oké, míg én inkább valami bug-szerűségről beszélek (hiszen nem csak eltűntek a zenék, de felhőből sem értem már el őket), addig ez a jóember a program rendes működésétől akadt ki. Előfizetett az Apple Musicra, bekapcsolta az iTunes Music Library-t, erre eltűnt a gépről 122 gigányi zenéje. Olyanok is, amiket ő szerzett. Nem voltak sehol.

Az elmélet az, hogy az Apple rendszere törli a duplikált fájlokat, valamint azokat a zenéket, amiket nem talál meg a saját kollekciójában, feltölti a felhőbe, hogy aztán onnan streamelhesd vissza asaját eszközeiden. Az eredeti gépről pedig törli azokat, hiszen neked is jobb, ha tárhelyet spórolsz, nem igaz? Hahaha.

Csakhogy ezzel van pár gond. Az egyik, hogy ezt a cloud könyvtárat addig éred el, amíg előfizetsz. utána elérhetetlen lesz számodra. Ugyan kérheted, hogy a zenéidet töltse vissza a gépedre, de ez sok-sok órányi procedúra, főleg egy ilyen kollekciónál.

A másik gond az elv. Ahogy James Pinkstone írja, az egy dolog, hogy a Taxisofőrt megnézed a Netflixen, de a Netflix nem jön be a lakásodba, és nem viszi el a Taxisofőr DVD-det. Hogy majd szólj, ha kéred vissza, de tudd, hogy azzal azért szívás lesz.

Harmadik probléma: James Pinkstone-nak egy csomó WAV fájlja volt, amiket átkonvertált az Apple a tároláshoz, és vissza már csak a tömörített mp3-akat adta. Egy zeneszerződnek viszont nagyon nem mindegy, hogy mennyi veszteséggel tárolja a dolgait.

Rendesen előhozták a zeneszerzőből az orwelli paranoiát, ami talán túlzás, de a felháborodása egyébként tök jogos. És szerintem mi is, és mindenki, akinek hiányoznak zenéi, beleestünk az áldozathibáztatás csapdájába. Csak épp mi vagyunk az áldozatok. Azt gondoljuk, hogy ennyire gyökérség nem történhet velünk, és inkább hallgatunk,

pedig a jó édes anyját annak, aki nekem plusz munkákat ad, havidíjért. Aki engem dolgoztat azért, hogy úgy használhassam a dolgaimat, ahogy tegnap. Aki automatikusan törli a zenéimet, helyette meg felteszi a cloud könyvtáramba a U2 új albumát, mert az szerinte király.

A megoldás, ha nem kapcsoljuk be az iTunes Music Library-t, erre itt van részletes leírás. Ekkor ugyan nem streamelhetünk az eszközeink között, de legalább nem kell egy agyament szabályrendszert elfogadni. 



Az Apple betör a multikhoz: SAP szív iOS

Az Apple tegnap bejelentette, hogy szoros együttműködést alakít ki az SAP-vel, annak érdekében, hogy az iPhone és az iPad még inkább kompatibilis legyen a munkahelyekkel. Hasonlóan szoros, és egyedi megoldások várhatóak, mint az IBM-mel történő összecuccolás során, az Apple még külön SDK-t is a közös ügy rendelkezésére bocsát, hogy az SAP több mint 2,5 millió fejlesztője natív appokat készíthessen a rendszerre.

Most gyorsan kiszámoltam, hogy ha minden fejlesztő készít egy appot, akkor végül 2,5 millió SAP app lesz elérhető.

A használt programnyelv természetesen a Swift lesz. Mi más.

Egyébként ez tényleg üthet az enterprise szektorban, más módon, mint az IBM deal. Ott speciális igényű cégek rendelhettek vagy licencelhettek olyan alkalmazásokat, amik az ő business processzüket lefedik. Itt viszont egy már meglévő, sokba kerülő döntést követően kerülhetnek olyan helyzetbe a cégek, hogy a működést okoseszközökre is optimalizálják. Működni fog.



Van egy a ficsör, ami miatt nem hagyhatod ki az iPhone 7-est!

Tim Cook a héten mondott valamit.

(taps)

Tim Cook ritkán mond valamit, de az általában fontos. Vagy nem. Mindegy. Szóval azt mondta, hogy 

az iPhone 7-nek lesz egy killer ficsöre, ami miatt muszáj lesz upgrade-elni rá. Olyan dolgokat ad nekünk, ami nélkül nem tudunk élni, csak ezt ma még nem tudjuk.

Ismerős? Emiatt szerettük meg az Apple-t. Tim Cook lenyúlt a szívcsakránk mélyére, és elővette a már egyre erőtlenebbül dobogó kis izét, és azt mondta, megint olyan lesz minden, mint régen, majd megcsókolta a véres cafatot. Kitaláltak valamit, amit imádni fogunk.

time-cook-apple-ceo-7.png

Elképzelni sem tudom, mi lesz ez, mert az eddigi pletykák alapján a vas legfeljebb a dual kamerával büszkélkedhet majd, az meg nem egy kifejezett must have dolog. Nagyobb akksi, nagyobb tárhely, több pixel? Hagyjatok már békén.

Annyira jó lenne, ha a következő hetekben senki nem pofázná ki ezt Cupertinóból a senkiházi Apple-bloggereknek, mint amilyen én is vagyok. Annyira jó lenne végre meglepődni, és nem rájönni még a bemutató előtt, hogy Cook csak nagyot akart mondani.




süti beállítások módosítása