almalé és kungfu Rólunk

Floridában szívesen letartóztatnák Tim Cookot

Megvan az Egyesült Államok Érpatakja!

Polk County sheriffje, Grady Judd ugyanis épp olyan vehemensen szólt hozzá az FBI kontra Apple vitához, amennyire csekély a kompetenciája az ügyben.

Azt állította, hogy amennyiben az Apple nem fejleszti ki a saját védelmét feltörő szoftvert, letartóztatja Tim Cookot a francba. Ő úgy érezte, ezzel tud hozzájárulni a kérdéshez. 

Amíg van egy talpalattnyi föld a lábam alatt ebben az államban, és el tudok menni az ügyészségre vádat emelni, és van egy bíró, aki támogat minket, bezárom azt a csirkefogót.

- nyilatkozta a sheriff.

judd-640x377.jpg

Két dolog jutott eszembe.

Az egyik, hogy ennek az embernek a gondolkozása mennyire kiszámítható. Biztos vagyok benne, hogy ha elkezdené neki valaki magyarázni a titkosítás, feltörés, és az FBI kérésének mibenlétét, az ügy által felvetett nem könnyen megválaszolható kérdéseket, akkor csak legyintene, hogy nem érdekel, a rendőrségnek szót köll fogadni.

A másik, ami eszembe jutott, hogy mennyire káros, amikor az ostoba emberek is hozzászólnak a vitákhoz. Ők azt hiszik, hogy a nagynak hitt erejükkel és kitartásukkal, megfélemlítéssel előreviszik az ügyet, pedig sokat rontanak rajta. A demokrácia arról szól, hogy a többséget kell meggyőzni az igazadról, és a többség ereje automatikusan terelgeti a döntéshozókat - erről szól most a nyilvánosság előtti adok-kapok ebben az ügyben. Korábban leírtam, hogy miért nehéz állást foglalni az FBI kontra Apple kérdésben, és hogy milyen kérdésre kell választ adnia annak, aki oldalt választana.

De ki választana egy olyan oldalt, ahol fontos kérdések helyett a tekintélyelvűségre hegyezik ki ezt a problémát?

Gézának köszi a linket.



Eddig bírta Trump: három hét után újra az iPhone-jához nyúlt!

Ebből is látszik, mennyire hű az elveihez Donald Trump: három héttel azután, hogy bojkottra szólította fel a követőit az Apple termékekkel szemben, a narancsfejű nagyúr máris megszegte a saját fogadalmát. Újra az Apple-készülékéről tweetelt.

15953-12511-160219-trump-l.jpg

Azt írta korábban, addig senki ne használjon Apple-terméket, amíg a cég nem készít egy megoldást a telefonok gyors unlockjára. Az Apple nemhogy nem készített azóta semmit, de olyan keményen beleállt az ügybe, hogy az írországi adóelkerülési ügy csak kismiska ahhoz képest, amivel készülnek, ha kényszerítik őket.

Trump nagy harcos, és amint ezt látta, elővette újra az iPhone-ját, hogy whatever, és nyomogatta serényen. Több lehetőséget látok:

  • vagy ennyivel jobb az iOS, mint az Android, és Trump egy világot megrengető flame-wart készít elő épp
  • rájött, hogy egy dél-koreai cég telefonját használni egy egyesült államokbeli gyártóéval szemben épp a saját elvei ellen megy, így a kisebb rosszat választotta
  • ennyire hülye, és elfelejtette, mit mondott három hete

Egyébként Obama is elmondta a véleményét az FBI kontra Apple ügyben. Szerinte nem szabad nagyon szélsőséges álláspontra helyezkedni, jogos a félelem attól, hogy az állam minden jogot megkapjon a telefonok unlock-jára, de 200-300 éves gyakorlatot húzunk át, amikor ennyire fetisizálunk egy telefont, és ennyire szentnek és sérthetetlennek mondjuk ki.



Rájöttem, miről fog szólni a márciusi keynote!

Let us loop you in. Ez a mottója az Apple márciusi 21-i eseményének. Az Apple eseményeinek pedig mindig nagyon gondosan választják meg a mottóját, minden esetben két jelentéssel bírnak ezek a pár szavas meghívások.

Ez ütött szöget a fejembe: ennek a mostaninak mik a jelentései? A loop utal az Apple Watch Milanese Loop szíjára, amiből új szín érkezik állítólag. De hogy Cook-ék erről nevezzenek el egy ilyen fontos eseményt, nem tűnik logikusnak. Baromságnak tűnik. A másik jelentés a lényeg.

Aztán megtudtam, hogy március 22-én, egy nappal a keynote után kezdődik az Apple - FBI harc, egy igazságügyi bizottság hallgatja meg a feleket, és egy hosszú, taktikus és leginkább politikai csata veszi kezdetét. 

Let us loop you in. Engedd meg, hogy beavassunk. Hogy elmondjuk, mi történik.

Mi az az eszköz, ami a segítségedre van, amikor az igazad teljes és megingathatatlan tudatában bíróság elé állsz, hogy elmondd, amiben hiszel? 

A közvélemény.

A széles tájékoztatás, a közvélemény, ami egyre inkább az Apple pártján van már így is. Pedig csak most kezdődik, az Apple most tudja kinyújtani a kezét az egymilliárd iOS-eszközt használó táborához, és azokhoz a százezrekhez, akik követik majd a keynote-ot, és azokhoz a százmilliókhoz, akik a keynote után tudják majd meg a nagy lapok címlapjáról, amit bejelent az Apple.

Én azt tippelem, hogy a tárgyalás minden mozzanatáról, minden légyfingról értesítenek majd minket. Lehet, hogy lesz egy új app, Apple for Justice, Apple for Privacy, akármi, amin keresztül folyamatosan meg lehet majd ismerni az ügy részleteit, szakértőket szólaltatnak meg, videóban mondják el a sztárok, mit gondolnak a dologról. Énekesek, akik már egyébként is jóban vannak a céggel. Színészek, politikusok, tech-hírességek, kutatók, fotósok.

Tim Cook jó politikus. Tényleg, a legjobbak között van, csak egyelőre még egy tech-céget vezet. Biztos vagyok benne, hogy látjuk még transzparensek előtt.

tim_1.jpg



Március 21: Let us loop you in esemény, Apple keynote, iPhone SE, iPad Pro!

Most már hivatalos: tényleg március 21-én lesz az Apple következő termékbemutatója, a cég kiküldte a meghívókat. És hogy mire számítunk, azt már mindenki tudja: egy jóárasított, iPhone 6s hardverelemekkel megspékelt iPhone SE-t - ami tovább nyomja lefelé az iPhone 5s árát -, egy 9,7 colos iPad Prót, hogy a ceruzahasználat kiterjedjen a kisebb kijelzőkre is, új Apple Watch szíjakat, szoftveres bemutatót és még az istentudjamit.

techinsider_2016-mar-10.jpg

Tehát még egyszer, amit várunk. iPhone SE:

  • 4 col
  • A9 chip, M9 segédprocesszor
  • Mindig elérhető Siri
  • Live Photos
  • Apple Pay
  • 16/64 GB
  • space gray/silver/gold/rose gold szín

iPad Pro mini:

  • 9,7 col
  • A9X chip
  • négy hangszóró
  • Apple Pencil kompatibilitás
  • Smart Connector
  • vaku

iOS 9.3, OS X 10.11.4, watchOS 2.2, tvOS 9.2:

Javulás, javulás, javulás.

Talájátok ki, a fenti izgalmak után mire utalt az Apple a meghvó jelmondatában. Igen: a szíjakra (Milanese Loop).



Miközben az Apple és az FBI egy morzsán vitatkozik, Kalifornia közéjük vágott egy veknit

Miközben az FBI rá akarja venni az Apple-t, hogy egy egyszer használatos szoftver segítségével egy darab telefon esetében segítsen megkerülni a jelkód-zárat, addig Kalifornia államban - óriási mókamesterként - egy új törvényjavaslatot vizsgálnak, ami

kötelezővé tenné minden okostelefon esetében, hogy a gyártó képes legyen dekódolni a titkosítást, valamint feloldani a jelkódzárat, ha kérik.

Értitek az arányokat? Miközben az Apple azzal védekezik - elég jól egyébként -, hogy egy egyszer használatos tool kifejlesztése sok idő, és mivel utána meg kell semmisíteni, az egész kezdődhet elölről, addig lazán bedobtak egy olyan javaslatot, hogy akkor fejlessze le mindenki örökre, oszt csá.

fbi_copy.jpg

Oké, ez még csak javaslat. A manhattani és a a New York állami szerveknél is van bent hasonló szabályozásra vonatkozó papír, amiből egyáltalán nem biztos, hogy törvény lesz. Nekünk ez csak azért tűnik egyértelműnek, mert Magyarországon egy ilyen beadvány két nap alatt végigfutna, jogerőre emelkedne, és már a szoftverfejlesztők hátából hasítanának szíjat, hogy nincsenek kész.

Annál is inkább kérdéses a dolog, mert az USA-ban a lakosság többsége lassan már az Apple pártján van. Korábban nem volt így, érthető okokból: könnyebb volt azonosulni a terrorcselekmény áldozatainak családjával, akik kérték az Apple-t, segítse a nyomozást. Mára, hála az Apple-vezetők és a tech-világ nagyjai nyilatkozat-cumanijának, amivel egyre csak azt sulykolták, hogy az FBI kérése a saját biztonságukat fenyegeti, nagyjából megfeleződött a vélemények aránya.

Nem kell talán említenem, miért óriási veszély egy olyan tool létezése, amivel a gyártó egy pillanat alatt lenullázza a telefon összes biztonsági funkcióját. Hiszen akkor onnantól kezdve ez a "titkos bejárat" lesz az alapértelmezett a hackereknek is, és hülye lenne bárki a bejárati ajtón próbálkozni. Azt csak a nem hozzáértők hihetik, hogy ha a könyvespolc mögé rejtenek egy ajtót, azt senki sem találja meg. A könyvespolc mögötti ajtó híre futótűzként terjedne, és alapértelmezett tudást jelentene azok fejében, akik ebből élnek.




süti beállítások módosítása