Ma esti posztunk mi másról is szólhatna, mint az amerikai elnökválasztásról. Mivel mi nem értünk a témához, felkértük a Texasi Applopót, az igazság őrét, hogy kommentálja az eseményeket, lehetőleg a tech-világ és az Apple szemszögéből. Megtette. Fogadjátok szeretettel, vagy ahogy tetszik.

Elnököt választ az ország, ahonnan ered a világ fejlett technológiai újításainak nagy része. Ahol ezeket az újításokat sikerre vivő, vagy azokat elbuktató cégek működnek. Mármint az a részük, ami nem főként szorgos kezek ügyességéből és relatív olcsóságából csiszol hasznot.

Ahol egy elnökkel szemben talán nagyobb elvárások is lehetnének, minthogy el tudja mondani a kamerába, hogy „Hallo, facebookers!”.

Ehhez képest a fejükön gumicsizmát hordó pónirajongók és a magyar származású sci-fi írók versenyből kiesése után a két nyerésre esélyes jelölt akkora számítástechnikai analfabéta, hogy a tűzfal adja a másikat.

Az 50 évesnél frissebb technológiákat legalább rajzról felismerő elnökjelöltek közül még talán Carly Fiorina jutott leginkább az elnökség közelébe. A hölgy a HP ex-menedzsereként abban a szerencsében részesült, hogy Steve Jobs személyesen verte át még az iPodokkal, majd Ted Cruz alelnökjelöltjeként süllyeszthette el álmait, egy speciális karaktereket is tartalmazó jelszóval védett mappa mélyére.

Azonban a két megmaradt, valóban esélyes jelölt meglévő minimális számítástechnikai képességeinek (illetve azok hiányának) bemutatása is érdekes tanulságokkal szolgálhat Amerika leendő Urának/Úrnőjének a technika vívmányaihoz való hozzáállásáról.

Hillary Clinton (Demokrata Párt; 69 éves)

cl.jpg

A Demokrata Párt jelöltjét, Hillary Clintont, a politikai elemzők a régimódi, újdonságok befogadására vagy kinyilatkoztatására kevésbé képes, de megbízhatóan középszerű politikusok közé sorolják. Ezt a változtatással hadilábon álló hozzáállást bőven alátámasztja az a tény is, hogy Barack Obamával ellentétben, Hillary-t nem csak a titkosszolgálat kényszeríti, hogy Blackberry-t használjon.

Ráadásul nem a titkosszolgálatok által aktuálisan biztonságosnak tartott modelleket használja, hanem képes embereket szalajtani az eBay-re, hogy a régi változatból hozzanak neki használtat, amin megtalálja az emojikat. Talán egy új MacBook Pro fel tudná kelteni a figyelmét…

Túl sok elnökjelölti Blackberryvel azonban mégsem fogunk összefutni Hillary Clinton emlékszobában egyhamar, mert segítői a hírek szerint rendszeresen kettétörik vagy kalapáccsal bontják szét az elaggott készülékeket. Ez a barbárság egyesek szerint a volt külügyminiszter visszaéléseit leleplező mozzanat, mások szerint ez IT-biztonságilag indokolt, sőt, Clintonék még a tucatnyi készülék szétverését is szakszerűtlenül végezték, mert az elnagyoltan széttört nagyobb darabokból még szivároghat némi információ. A vita eldőlésével megvárnánk annak az emailbotránynak lecsengését, amiben több mint 30.000 levele vált köddé, messze túllőve az átlagos  iMessage-nek tulajdonított hibák körén.

A demokraták jelöltjének egyéb számítástechnikai képességeiről talán az mondja el a legtöbbet, hogy 2009-es külügyminiszterré kinevezésekor számítógépről nem tudta kezelni az emailjeit, még be sem tudott lépni a fiókjába jelszóval. Elképzelhető, hogy ezzel szerették volna közel vinni a választók„ egymás alá két szót begépelni nem képes” szegmenséhez (0,03%).

Az azonban biztos, hogy Hillary munkatársai használnak iPhone-t, iPad-et, sőt iCloudot is, amit aztán fel is törtek és állítólag le is töröltek róluk mindent vicceskedvű egyének a kiszivárgott emailek alapján. Vagy nem, de Mrs. Clinton kampányának dolgozói egyelőre nem kívánták összemérni igazmondási képességeiket a méltán népszerűtlen 4chan kollektívával, miután a kampányfőnökük emailben megosztott jelszavával (Runner4567) feltörték a twitter-fiókját.

Összegzés: Bátran megadhatnád Hillary-nek a legtitkosabb jelszavaidat is, mert még azok ismeretében se lenne képes belépni az emailfiókodba. Sajnos azonban annyira hanyag, hogy bármi amit neki átadsz, simán felbukkanhatnak a WikiLeaks-en vagy valahol még rosszabb helyen. Ha Hillary nyer, könnyen a kegyeibe férkőzhetsz egy használt Blackberryvel, azok másra már úgyse jók.

Donald Trump (Republikánus Párt; 70 éves)

do.jpg

Hillarynél színesebb egyéniségként ismert, és telefonkezelése is jóval több árnyalattal bír. Kiismerhető vezérelve az öntömjénezésen kívül kevés van, bármivel és bármi ellentétével is képes érvelni a saját álláspontja mellett, horribile dictu, egyszerre használ iPhone-t és Androidos Samsungot.

Fő elektronikai csapásmérő eszköze hírhedt Twitter-oldala, amelyen sértegetéseken és valótlanságokon kívül nehéz mást találni.

A @realDonaldTrumpnak azonban két arca van. Egy józanabb, vállalati-PR szagú, gyűlésekre invitáló iPhone-os és egy kocsmai vitakultúráról és felületes helyesírásról árulkodó tapló Androidos.

A két, eltérő habitusú lény tweetjeinek összevetésére szakértők mozdultak rá, vizsgálva az idézőjelhasználatot, a helyesírást és a képhasználatot (az Androidos Trump ritkán képes képet beszúrni) vagy a tartalmat. Nemrég azonban maga az érintett mondta el egy interjúban, hogy napközben csak leüvölti egy gyakornoklánynak, amit ki akar dobolni, de este hét után már ő maga nyomogatja a gombokat, ezek szerint inkább Androidos készülékéről.

Vélhetően a kampánystábnak kemény feladat a hibák kigyomlálása és a „Trumposabb” üzenetek élének tompítása. A jelek szerinte az utóbbi időben mintha kivették volna Trump kezéből az önálló üzengetés lehetőségét, amivel jelentősen javítottak választási esélyein.

Hogy esetleges győzelme után előtör-e megint az Androidos vadállat, vagy a tapétába simuló mintázatú iPhone-os tanácsadók lesznek erősebbek, azt még nem lehet megmondani. Azt sem lehet kizárni, hogy a Blackberry felhasználók Guantanamo-ra lennének deportálva rövidesen.

Trump egyéb számítástechnikai képességei vélhetően Hillary-éhez mérhetők. Jelenleg az se biztos, hogy bármikor használt volna számítógépet a szó klasszikus értelmében, mármint fizetett felolvasó, nyomtató, gépíró segítők közreműködése nélkül.

Kevés fényképen látható egyáltalán együtt bekapcsolt számítógéppel, bár néhol egy-egy Apple termék bele tud lógni a róla készült képbe. Apple termékeket viszont már bojkottált a tőle megszokott lendülettel, különösebb ráció vagy kitartás nélkül, és a nagy tiltakozás hevében valahogy az Apple-részvényeit is elfelejtette eladni, bár ez vélhetően józanabb döntései közé tartozott.

Összegzés: Ha Donald lesz a befutó, ne lepődj meg ha a nappalidba berontva, deportálással fenyegetve követeli a böngészési előzményeidet. Nem ijedj meg tőle, nem képes megkülönböztetni az url-gyűjteményt egy bevásárlólistától és egy tükörrel könnyen elvonhatod a figyelmét. 

De tanulj az esetéből. Használhatsz bármiféle mobilt, de ha előre akarsz jutni az életben, hagyd abba az Androidos telefonon káromkodást és térj át az iPhone-ra.

Végösszegzés:

Ha ezt a cikket megtaláltad és el tudtad olvasni a monitorról, pláne kommentelni tudtál alá, akkor olyan képességek birtokában vagy, ami a Föld vezető katonai/technikai/ipari hatalmának leendő vezetőjében nincs meg. Gratulálok!

Texasi Applopó