A Pokémon GO kevesebb, mint egy hét alatt lett teljesen megkerülhetetlen jelenség. Úgy tolja nagyjából a barátaim fele (és én is, szánom-bánom bűnömet), hogy hivatalosan ugye még csak Ausztráliában, Új-Zélandon és az USA-ban elérhető. 

pokemon-go-compilation_2058_0_0.jpg

Ügyes időzítéssel, megvárva hogy felnőjön és fizetőképessé váljon az a generáció, akinek a GameBoy meg a hozzávaló Pokémon kazetták meghatározóak voltak, egy átskinezett és a franchise viszonyaira finomított Ingress-szel a Niantic kevesebb mint egy hét alatt bevette a világot.

Jelenleg némi trükközéssel elérhető itthon is, és mivel a POI-kból szívja a fontosabb pontokat a mapon, itthon is megy, nem is akárhogy. Bár néha a szerverek megmakkannak az elképesztő terhelés súlya alatt, alapvetően kifejezetten élvezetes játék és a kutyáim is örülnek a hosszabb köröknek és a változatosabb útvonalaknak. A játék ingyenes, de van in-game currency, így mindenféle IAP is, szóval az Apple is jól jár.

A TechCrunch már most 1,6 millió dolláros napi bevételről ír.

A Nintendo részvényei az egekbe szöktek, szolid 7 milliárd dolcsival feljebb tolva a japán cég piaci kapitalizációját és a Bloomberg szerint a GO-nak már most több aktív felhasználója van, mint a Snapchatnek vagy a WhatsAppnak. Bár a játékban nagyon dícséretes módon minden erőforrás megszerezhető aktív játékkal is, amiért pénzt lehet adni, a fejlődési tempó növelése érdekében az emberek így is költeni fognak.

A játékot nem a Nintendo fejleszti, hanem a Google egykori belső startupja, a mostanra már külön cégbe kiszervezett Niantic - a japánok csak a franchise jogait licenszelik nekik.

Minden tranzakcióból 30 százalék megy a Pokémon Companynak, 30 százalék a fejlesztőknek, 30 százalék az Apple-nek és 10 százalék a Nintendonak.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a Pokémon Company harmada is az övék, összesen 20 százalék üti a markukat, ami még így is kevesebb, mint Cupertino jussa az év (de lehet hogy az évtized) egyik bombabizniszéből.

Ha te sem bírod kibírni azt a pár napot, ami a cég ígérete szerint az európai rajtig hátra van, így tudsz játszani:

1. Kijelentkezel az accountodból a Beállítások > Itunes & App Store menüben.
2. Elindítod az App Store-t, rákeresel a játék nevére.
3. Rányomsz a GET-re, amikor rákérdez nem a létező, hanem új account segítségével csináld (kell egy eddig erre nem használt email, természetszerűleg)
4. Válaszd ki Ausztráliát, az USA-t, vagy Új-Zélandot régióként.
5. Adj meg egy valós amerikai címet és egy körzetszámban stimmelő telefonszámot.
6. Fizetési opcióknál az ingyenesség miatt ott lesz, hogy None.
7. Töltsd le, jelentkezz vissza az eredeti kontódba (az IAP-ok így értelemszerűen nem mennek majd).
8. Játssz.
9. Örülj.

Na megyek, visszafoglalom a kerületi tűzoltóságot, a kékek már megint nyomulnak.