A Nike csütörtökön bejelentette, hogy Tim Cook a cég igazgatótanácsának egyik legfontosabb tagjává lépett elő.

A hivatalos titulusa "Lead Independent Director", azaz nagyjából független vezető- vagy vezérigazgató. Az közismert tény, hogy már 2005 óta a tanács tagja, de az elnök, Phil Knight visszavonulásával és utódja Mark Parker pozícióba lépésével a tanács úgy gondolta, itt az idő, hogy a spreadsheetek szürke eminenciása ennél a cégnél is kiemeltebb szerepet kapjon. 

Ha még lennének bennetek kérdőjelek, hogy ez pontosan mit is takar: Knight jelenleg a cég CEO-ja és elnöke is egyben, így szükség van egy független vezérfigurára is az igazgatótanácson belül.

517365028.jpg

A dél-koreai kormány vizsgálatot indított az Apple ellen, jelentette be kedden Jeon Jae-Chan, a helyi versenyhatóság elnöke.

Konkrétumokat nem volt hajlandó kibökni. A helyi média még júniusban írt arról, hogy a szerv állítólag az Apple a helyi szolgáltatókkal kötött szerződéseit vizsgálja. Hogy a kettő között van-e vajon összefüggés, azt nem tudjuk, de több mint valószínű.

A Jae-Chan által vezetett KFTC és Cupertino viszonya egyébként nem túl rózsás: 2012-ben úgy vágták ki a cég által a Samsung ellen benyújtott trösztellenes panaszát, mint ahogy azt a bizonyos négylábú házi kedvencet szokták, ha már karistol a vége. (A koreai hatóság a koreai céget védi, erre a fordulatra gondolom senki nem számított.)

Túlságosan agresszív és sokat követelő szolgáltatói megállapodásai miatt egyébként már több ország hasonló szerveivel is összekötötték a bajuszt, legutóbb áprilisban a franciákkal, valamint tavaly a tajvaniakkal.

Függöny.