Régóta kutyázom már az Apple-t, amiért a pro-sorozatot olyan csúnyán elhanyagolta és a héten még egy cikket is írtam nektek arról, hogy a 15-ös csúcsgépet leszámítva az egész mezőny nagyon hasonló teljesítményt nyújt. A legerősebb 12-es MacBook ereje nem marad el nagyon a legerősebb 13-as Próétól, ami elég kiábrándító, hiszen remekül rávilágít arra, hogy ha valaki egy kicsi, viszonylag könnyű, de nagy teljesítményű laptopot akar vásárolni, annak más gyártónál kell keresgélnie.

Nekem ez viszont már csak a szoftverek miatt sem opció, szóval a hozzám hasonlók szívnak.

Kíváncsi voltam, hogy az elméleti lehetőség adott-e egyáltalán ahhoz, hogy egy jobb gépek legózzon össze az Apple, szóval elkezdtem szétnézni a hardvergyártóknál, és tök érdekes következtetésre jutottam.

Kezdjük azzal, hogy kiderült, hogy a csúcsgépet például egyáltalán nem lenne olyan könnyű fejleszteni, mint korábban hittem. Abban egy Radeon M370X dolgozik, ami már egy elfogadható gpu a család összes többi tagjában dolgozó integrált inteles cucchoz képest, de még mindig csak az alsó-közép kategória a mobil grafikus gyorsítók között. Van ennél bőven erősebb Radeon és Geforce is, de nagy kérdés, hogy milyen áron lehetne ezeket beletuszkolni a gépbe.

Mennyit kéne feláldozni az üzemidőből?

apple-macbook-pro-15-inch-late-2013.jpg

Alapállapotban nyilván nem sokat, hiszen amikor csak böngészünk, tehát alig használjuk a gpu-t, akkor az OS X lekapcsolja a dedikált egységet, és a processzorba integrált alacsony fogyasztású Intel dolgozik. Ebben az értelemben tehát be lehetne tenni a legizmosabb dögöt is, amíg nem kell a teljesítmény, a gép üzemideje nem csökkenne.

Viszont ha elkezdet terhelni, akkor jelentős különbségek adódhatnak. Jelenleg teljes terhelés mellett a rendszer összfogyasztása 92 watt, ebből kábé 40 wattot visz az AMD. Ha az M370X-nél valami érezhetően erősebb Radeont akarnánk berakni, egyből 30 wattal ugrana meg a gép éhsége, ami 122 wattos összfogyasztást jelentene: ez túl sok, még most is visszavesz a rendszer egy idő után a fogyasztásból, például mert a töltő is csak 85 wattig bírja, tehát a jelenlegi konfigurációban is van olyan konstelláció, amikor a 15-ös Pro többet fogyaszt, mint amennyit tölteni képes. De amúgy sem bírják a hőterhelést az alkatrészek, 10-15 perc után a rendszer fogyasztása rendszerint 80 wattig esik vissza, a 122 watt tehát életszerűtlen. Vagyis életszerű egy zajosabb, hangosabb, nagyobb gépben, de nem ebben a formában, nem ebben a kialakításban.

Sajnos az Nvidiánál sincs nagyon olyan gpu, amit bele lehetne kalapálni ebbe a gépbe: a 940M fogyasztása ugyan még az M370X-énél is alacsonyabb, de ez a gpu gyengébb is. A GTX 950M már 20-30 százalékkal erősebb, de ez meg is zabálja a maga 75 wattját, szóval ugyanúgy kiesik, mint bármi a Radeonból az M370X fölött.

Oké, nézzük a 13-as modellt. A Notebookcheck szerint ez a gép maximális leterheltség mellett 62 wattot zabál a 2 magos, Core i7-es csippel és az integrált Intellel. Mi történne, ha négymagos processzort és dedikált gpu-t raknánk bele?

13-col-macbook-pro-retina-20150316.jpg

Brutálisan megugrana a fogyasztás.

A négymagos Intelek mostanában sokat zabálnak: régebben voltak 27 wattos egységek, a Skylake-ek azonban legalább 45 wattot fűtenek el, míg az M370X-szel kapcsolatban már megbeszéltük a 40 wattos TDP-t, ami a Geforce 940M-nél is legalább 33 watt.

A pluszfogyasztás tehát a jelenlegi hardverelemek mellett kábé 50-60 watt lenne, ami optimalizációval nyilván nem jelenne meg egy az egyben, de az is tuti, hogy a kis gép bőven felzabálna ugyanúgy 85-90 wattot, mint a nagytesó, amit nyilván a jelenlegi hűtéssel, házmérettel nem lehetne kivitelezni.

Szóval: van ugyan hardver, ami lehetővé tenné az erősebb MacBook Prók gyártását, de ehhez egy teljesen külön sorozatot kéne kihoznia az Apple-nek áttervezett házzal, tök más kondíciókkal, amire láthatóan nem hajlandó, ennyire nem érdeklik az igazán pro felhasználók. Szóval amíg nem jelennek meg tök más karakterű hardverek, nem lesz komolyan vehető 13-as és nem lesz igazán kemény 15-ös a piacon.

Erre érdemes készülni.