Na itt a történet vége: az FBI bejelentette, hogy nincs többé szüksége az Apple segítségére Syed Rizwan Farook iPhone 5c-jének a feltöréséhez, mert valamilyen módon sikerült önerőből bejutni a telefonba, szóval Tim Cook bekaphassa.

Ennyi a sztori.

Ami persze felvet egy rakás kérdést.

Azoknak, akik most csatlakoztak be: az FBI szakértői addig nyomogatták az iPhone 5c-t, amíg már nem maradt hivatalos lehetőség a telefon feltörésére. Ekkor az iroda arra kérte az Apple-t, hogy hekkelje meg valahogy úgy az operációs rendszert, hogy a védelem ellenére is ki lehessen nyerni belőle adatokat, az Apple azonban az információbiztonságra hivatkozva nem volt erre hajlandó. Az FBI azzal érvelt, hogy ha egy ajtó mögött egy terrorista van és az FBI megszerezte a szükséges végzést, nincs olyan zárszakértő, aki nem törné azt fel, szóval az Apple tegye a dolgát és kussoljon.

Tim Cook azzal érvelt, hogy egy ilyen lépéssel nemcsak ahhoz az egy zárhoz, hanem a világ összes ajtajához elkészítenék a kulcsot, ráadásul precedenst teremtve innentől kezdve jobb esetben az FBI, rosszabb esetben a világ összes rossz fiúja ki-be mászkálhatna a telefonjainkról. Telefonjainkba.

Ehun beszéltem róla-e:

 

Az ügy odáig fajult, hogy több Apple-programozó is jelezte: kilépnek a cégtől, ha a bíróság arra kötelezné őket, hogy gyengítsék meg a saját szoftverük védelmét.

De erre már nem kellett, hogy sor kerüljön, mert az FBI valamilyen módon feltörte az iPhone-t, nem tudni hogyan, de elég sok szakértő ajánlotta fel a segítségét, valakinek biztosan összejött. A kiszivárgó hírek szerint a módszer nem alkalmas az összes iOS-rendszerű eszköz törésére, csak és kizárólag ez az egy mobil esett el a harcban. Arról nincsenek egyelőre infók, hogy találtak-e bármi hasznos információt a telefonon, ami azt valószínűsíti, hogy nem.