Páratoknak nyilván már a fülén jön ki az egész huzavona, de egyrészről fontos csatát vív most Cupertino, másrészről közben mi is profitálhatunk az egészből. A Wall Street Journal által megszellőztetett állítólagos iCloud security upgrade egészen biztosan még jobban el fogja rúgni a pöttyöst Washingtonnál és Szövetségi Nyomozóirodánál. A változás lényege:

a jövőben készülékeinkhez hasonlóan ők sem férhetnének hozzá az iCloudon tárolt adatainkhoz.

consent_search_iphone.jpg

Eddig lényegében az volt a policy, hogy az Apple-nek volt mesterkulcsa, amivel a jelszavad elfelejtése esetén is hozzá tudtak férni a cuccaidhoz, ha kérted. Emellett, ha a hatóságok hozzáférést követeltek és megvolt a bírói felhatalmazás, az Apple megadta nekik. Na ennek vége.

Walt Mossberg március elején írt arról a The Verge-be, hogy bár a telefon közel feltörhetetlen, az online backuprendszer nagyon le van maradva a védelem tekintetében, finoman rávilágítva, hogy az egész a kormánnyal folytatott csatározás fényében ideje lenne már gatyába rázni a dolgokat az iCloud háza táján is. A WSJ infói alapján már csak annyi van hátra, hogy az Apple vezetői belőjék az ideális egyensúlyt a felhasználóbarátság és a biztonság között.

Ez már csak azért is nagy érvágás lesz az FBI-nak és társainak, mert az iOS készülékek lezárása óta nagyjából ez volt az egyetlen eszközük arra, hogy legalább valamicske adathoz jussanak nyomozásaik során. Ha a titkosítást a készülékekhez hasonlóan itt is a júzer kezébe adják, akkor mi egyértelműen nyerünk ezzel, a szövetségiek viszont sokat vesztenek. A jelenlegi puskaporos hangulatban ez pedig hadüzenetnek minősül.

Lapzárta előtt valamivel érkezett friss hír, hogy úgy tűnik, a Google megállapodást írt alá az Apple-lel, aminek értelmében a keresőóriás Google Cloud Platformja adhatja majd infrastruktúrát bizonyos iCloud-szolgáltatások alá az eddigi Amazon Web Services mellett és javarészt helyett. Páran cinikusan meg is jegyezték, hogy ezzel akár még az FBI hozzáférés-hisztije is megoldódhat.