Az elektronikus zenei műfajok rajongói most örülhetnek, ugyanis Cupertino együttműködési megállapodásra jutott a Dubset Media Holdingsszal. Hogy ez mit jelent?

Leginkább azt, hogy a mixek, remixek és mashupok feltöltése előtt eddig tornyosuló szerzői jogi akadályok elhárulni látszanak, de legalábbis megugorhatóvá válhatnak.

musicdj.jpg

A kooperációval az Apple streamingszolgáltatása lesz az első, ahol hallgathatóvá válik sok ezer eddig jogi akadályok miatt nem streamelhető remix és főleg DJ mix. A Dubset amúgy nem más, mint egy digitális disztribútor, ami a Music és hozzá hasonló szolgáltatások számára szolgáltat tartalmat. 

Az igazi truváj a cég saját technológiájában, a Mixbank algoritmusban rejlik, ami a Shazamhoz hasonlóan analizálja a mixeket és a remixeket, azonnal felismeri előbbiben a számokat, utóbbiban a hangmintákat, megkeresi a kiadókat és jogtulajdonosokat és kifizeti nekik járó pénzeket. Még mindig nincs meg, hogy miért ekkora dolog ez?

A Stephen White, a cég vezérigazgatója rávilágít, hogy egy átlagos hosszú szett 25-30 száma 25-30 kiadót jelent és számonként legalább 2-10 jogtulajdonost. Ettől válik az egész igazán komplikálttá, mert a számok licenszeléséhez emiatt nélkülük elképesztő papírmunka kéne. A Dubset az egészet leegyszerűsítve mindezt házon belül oldja meg:

mintegy 14 ezer kiadóval van már szerződésük

A végén mindenki jól jár: az Apple több tartalmat tud a felhasználóknak kínálni, a számok kiadóinak és a zenészeknek ez gyakorlatilag talált pénz, a Dubset pedig nyilván leveszi a maga százalékát.