Műsora, a Last Week Tonight itthon is egyre népszerűbb. Szórakoztatóan jellegzetes, olykor költői túlzásoktól sem mentes, de a kormány, politikusok és nagyvállalatok bullshitjén mindig keresztülvágtázó stílusát lehet utálni vagy imádni - egy biztos, általában jogos és jól védhető álláspontra helyezkedik. Közérthető, humoros formában hívja fel a figyelmet fontos jelenségekre, problémákra.

Az objektivitásra nem lehet panaszunk, Oliver először a kormány álláspontját ismerteti pro és kontra, majd a videó hátralevő részét azzal tölti, hogy megmagyarázza, miért is remek ötlet (nem) backdoort adni a vezetés kezébe, hiszen ha egyszer megtették, a kormány újra és újra kérni fogja.

Ráadásul két nagyon fontos dologra is rávilágít:

  • Ha az Apple lazít a védelmén, még mindig ott van kismillió app, amivel könnyedén lehet követhetetlen kommunikációt folytatni, ráadásul a kormány kezébe adni a tökéletes eszközt az emberek megfigyelésére potenciálisan nagyobb kárt okozhat, mint amennyit pár terrorista. Snowden-ek és Manning-ek korában élünk, heló.
  • Ha az amerikai kormány hozzáférést kap, nemzetközi precedens születhet, amire hivatkozva Kína vagy Oroszország is ugyanolyan joggal követelheti ki magának ugyanazt. Valószínűleg nem kell hozzátennem, hogy ők még kevésbé barátai az emberi jogoknak és hasonló polgári csacsiságoknak.

Nem kell vele egyetérteni, én ugyanakkor a vélemény szabadsága mellett más szabadságjogokat is fontosnak tartok. Merem remélni, hogy nem vagyok ezzel egyedül.