A Guardian újságírója próbálta ki, mi történik, ha letörli a Facebook natív, itthon két csillagos értékelésen álló (sikergyanús) iOS appját, és helyette a Safariból nyitja meg az oldalt. Ez nem annyira középkori, mint amilyennek hangzik: a Safariban, ha betöltesz egy oldalt, kiteheted az url elérését főképernyőre is, a saját ikonjával. Így csak a 3D touch-ficsöröket veszíted el, valamint a beépült szolgáltatásokat: például ha képet posztolnál, az oldalról a Post Photo gombbal tudod csak megtenni.

screen_shot_2016-02-09_at_08_18_29.png

Na de, mi ennek az eredménye? Samuel Gibbs szerint: 15 százalék.

Többször kipróbálta, és a nap végére ennyivel több akkukapacitást mutatott a telefonja. Megkért másokat is, hogy próbálják ki, nekik is.

A 15 százalék egyben civilizációs mutató is, hiszen használni kell a Facebookot ahhoz, hogy ilyen magas legyen ez az érték. Nálam például a FB app az elmúlt hét napban csak az elfogyasztott energia mindössze 1 százalékát ette meg. Ebből nehezen hoznám ki a napi 15 százalékos javulást.

Az tehát, hogy mindenkinek 15 százalék lett az eredmény, azt a különös állítást sejteti - ami szinte ijesztőbb, mint BÁRMI -, hogy mindenki ugyanannyit Facebookozik.

KIVÉVE ÉN.