Úgy esett, hogy otthon szilvesztereztem Évivel, a feleségemmel. Az otthon jelen esetben egy kábé mindentől távol eső házat jelent, ahol 00:00-kor nem szólalnak meg a fanfárok, és tetőantenna híján azt sem nagyon tudom, Áder János pontosan mikor végzett a mondanivalójával.

De hogy meglegyen a hagyomány, meg a himnusz, internetrádiót indítottunk. Csakhogy ez a kísérletünk végül harsány röhögésbe fulladt, miután az istenáldjaamagyart szövegét puzzle-ként kellett összerakosgatnunk, akkora oda-vissza ugrások voltak a szerver által küldött "élő" közvetítésben.

A technológia még mindig nem tart ott, ahol azt gondolja, hogy tart

- gondoltam magamban, gyorsan hozzátéve, hogy 2015 tanulsága ugyanez volt tech-fronton számomra, és ez a kijelentés az Apple-re éppúgy vonatkozik, mint bárki másra. Korábban ők voltak, akik esetében ez távolság, a "hol vagyunk" és a "mit hiszünk, hol vagyunk" közti eltérés a legkisebb volt. Most épp ugyanakkora, mint másoknál.

De mindig van remény!

Most például, az utóbbi két hét inkubátorban töltött csendes pihenője után egy érdekes írásra lettem figyelmes. Nem, nem arra, hogy az Apple nyerte 2015 karácsonyát, hiszen az új készülékek aktiválását tekintve az Apple világszerte 49,1 százalékot vitt - miközben a Samsung 19,8-at. Ez nem annyira érdekes, és 2016-ban egyre kevesebbet szeretnék foglalkozni az ilyen adatokkal. Legtöbbször tévesek, és semmit nem árulnak el abból, ami fontos. 

Ami fontos, az ez: Kevin Lynch elárulta, hogy az Apple Watch hardvere négyszer olyan pontosan tudja mérni az időt, mint egy iPhone. A cég technológiáért felelős alelnöke a Mashable-nek adott egy hosszabb magyarázatot arról, hogy ezt miként kell érteni.

Ne menjetek sehová, óriási arc a fickó!

Szóval mint elmondta, a digitális rendszereknél előfordulhat, hogy két eszköz, aminek egyszerre kellene működnie, nem egyszerre működik. A jelek aszimmetrikus tulajdonságai miatt ezekben az esetekben a megoldást egy központi szerverről történő kiszolgálás jelenti, amit az Apple Watch-nál is megvalósítottak. Lynch azt állította, az Apple 15 darab saját Stratum 1-szintű Network Time Servert (NTP) állított csatasorba, amik közvetlenül atomórákhoz kapcsolódnak, szatellitkapcsolaton keresztül. 

Ezek a szerverek aztán kommunikálnak az iPhone-okkal, amik pedig kommunikálnak az Apple Watch-okkal. Így lehet, Lynch állítása szerint, hogy ha egymás mellé teszel két Apple Watch-ot, még a másodpercmutatóik is egyszerre járnak. Ezt a pontosságot az Apple különleges kameerákkal is teszteli, frame-enként elemzik a felvételeket, hogy az elkészült órán éppen úgy mozog-e a másodpercmutató, mint a többin.

apple-watch-2.jpg

Hogy végül miért fontos, hogy az Apple Watch négyszer pontosabb időmérő eszköz az iPhone-nál, miközben az atomóra által közvetített időt végül a telefon juttatja el az órához, hogy ezek után mekkora jelentősége van a másodpercmutatók kamerás elemzésének, vagy hogy tényleg a megfelelő problémákkal foglalkoznak-e Cupertinóban, amikor az 50 ms-os pontosságot tűzik ki célul, nem derült ki. Az viszont biztos, hogy Kevin Lynch bemutatta az Apple-féle amazinget, az amazing szó kimondása nélkül. Idén ő volt nekem az első.