almalé és kungfu Rólunk

A tabletpiac kész káosz, és egyedül az Apple tudja a kiutat

Ha megvizsgáljuk, mi történik a tabletpiacon, egyáltalán nem azt a lazulós, "itt van ez az új termékkategória, amit vesznek az emberek" álláspontot látjuk. Valójában tiszta káosz az egész, a legtöbb cégnek kétségbeejtő a jövőképe.

Egy vállalat van, ami úgy navigálja végig magát ezen a problémán, hogy az tényleg valami elképesztő. Igen, az Apple.

Oké, mi a helyzet? Láthatóan van egy kis cumi, az Apple-nél is. Ezek ugyanis az iPad-eladások, darabszámra, a tendenciát pedig nem lehet nem észrevenni:

screen_shot_2015-11-15_at_10_53_49.png

Mi van a dolog mögött? Elsőre azt gondolnánk, az olcsóbb, androidos tabletek, esetleg a Microsoft táltosodott meg. De nem: az androios tabletek eladása ugyanúgy csökkent, a Canalys elemzői szerint szeptemberben például tök ugyanolyan arányban csökkentek az iPad és a robotos tabletek eladásai. A Microsoft tablet-eladási mutatói ugyan nőnek, de nullaközeli állapotban a növekedés nem olyan was ist das. Ráadásul most a lassú növekedés után a Surface eladások is zuhantak, 672 milliós bevételt hoztak egy negyedév alatt az egy évvel korább 908 millió dollár helyett (összehasonlításképp: az iPad három hónap alatt még mindig 4,3 milliárd dollárt termel). 

Szóval látszólag szarban van mindenki.

A csökkenő darabszám miatt az egyébként is alacsony árréssel dolgozó androidos tabletek gyártói azért szorulnak, mert kevesebb egységet nem lehet ugyanolyan alacsony áron gyártani. Ami lassú áremelkedéshez vezethet az alacsony kategóriájú gépeknél, ami viszont a biztos halál: a vásárló, ha azt látja, hogy egyre drágábban kapja meg ugyanazt, valószínűbben fordul az egyre kevésbé drága, prémium termékek felé.

Mi ilyenkor a megoldás? Ki kell találni egy új kategóriát. Az egyetlen lehetőség az az irány, amerre a Microsoft indult: a pécé-tablet, a számítógépet kiváltó, billentyűzettel és fejlett operációs rendszerrel kialakított izé. Mivel kivált egy másik terméket, többet lehet kérni érte, nagyobb az árrés, a Surface Pro 4 belépő ára 899 dollár, megmenekült mindenki.

Csakhogy nézzük meg a Microsoftot: korábban már írtam arról, hogy gyakorlatilag felgyújtották maguk mögött a hidat azzal, hogy elkezdtek konkurálni az OEM-ekkel, a saját értékesítőikkel. Nagy bátorság, nyilván nem láttak más választást, és bíznak az új termékek sikereiben. Csakhogy ezen a piacon ott van az Apple is, a legsikeresebb cég, és kihoztak egy Surface-szel versengő iPad Prót, 799 dollárért, a Surface Bookkal meg eleve konkurálnak, sok éves előnyben. Ajaj.

screen_shot_2015-11-15_at_11_23_44.png

Oké, de miközben megy itt a harc az árakkal, vajon mit akarnak a vásárlók? Elárulom: olcsóbb termékeket. Nem drágábbakat. Az átlagos eladott PC-árak a 2005-ös 800 dollár körüliről 400 dollár körülire estek. Amikor az Apple piacra dobta az iPad minit, az jelentősen megdobta az eladásokat. A nyereséget nem, hiszen kisebb volt az árrés a kis tableten, de az Apple-nek nem is ez volt a terve.

Tudjátok, mi zabálja fel az iPad-eladásokat? A jelek szerint ez:

iphone-6-33.jpg

Az emberek annyira nem akarnak sokat költeni a tabletre, hogy inkább vesznek egy nagy okostelefont. Persze ez nem újdonság, de az Apple úgy átkonvertálta a tablet-vásárlókat iPhone Plus-vásárlókra,

hogy közben az iPhone-on sokkal-sokkal nagyobb árrése van.

Miközben a piac szereplői azért küzdenek, hogy négy év múlva egyáltalán tényezők maradhassanak, addig az Apple válogat a magas és a nagyon magas árrésű termékek rekordeladása között, és kényelmesen gyűjtögeti a százmilliárdokat, amiket nem tud elkölteni. Nekik ez utóbbi továbbra is a legsúlyosabb problémájuk.



Tim Cook levélben osztotta ki az alkalmazottjait a rasszista Apple-boltos miatt

Kellemetlenné vált Tim Cook számára a hétvége: egy ausztrál Apple Store-ban videóra vették, ahogy az egyik Apple-alkalmazott, a bolt biztonsági őrének morcona kísérete mellett, kiküld a boltból egy csapat iskolai egyenruhába öltözött, egytől egyig fekete bőrű fiút. Mint mondta azért, mert

félnek, hogy ellopnak valamit.

Itt látható, milyen félelmetesek voltak:

Khalid Breezy, Petros Smalls, Deebo Ater Abdulahi Haji Ali Mohamed, Andy Gambino  Nelson Mahad MohamudSimply Racism, made them apologise tho

Posted by Francis Ose on Tuesday, November 10, 2015

 

A Facebookra kitett videó persze gyorsan terjedt, így gyors egymásutánban az üzletvezető, aztán az Apple is bocsánatot kért a fiúktól, Tim Cook, aki épp az "Apple is open" üzenetet próbálja egészen jól elterjeszteni  a fejekben, nyilván őrjöngött. 

Gondolom az eladó sem gondolta, hogy miatta szégyenkezik majd az egész Apple-vezérkar. Persze azért megszokhatta volna már, hogy ha kameralencsét lát, amögött rosszabb esetben lehet pár ezer potenciális néző a későbbiekben. Persze a felvételen látszik, hogy valószínűleg észre sem vette, hogy filmezik.

Tim Cook nyílt levelet küldött szét az alkalmazottak között az esetet követően. Elfogadhatatlannak nevezte, a lopásra vonatkozó utalásra pedig azt írta, sokkolt minden Apple-vezetőt. A sok bocsánatkérés után a diákok azt mondták, úgy érzik, helyreállt az igazság. Tim Cook szerint ez inkább egy elszigetelt eset, mint egy létező probléma az Apple Store-okban, ennek ellenére minden üzletben dolgozónak frissítik a tréningjét, amiben megtanulhatja, hogy ne ugorjon a bőrszínre, vallásra, szexuális orientációra és cipőméretre. Nem mintha intellektuális oktatással érzelmi irányultságot lehetne hajlítani, de megpróbálják.

Ausztráliában kezdik meg először a frissítő tréningeket.



Soha nem volt még ilyen egyszerű lottózni - Okoslottó

Hirdetőnk a megújult Okoslottó, amit jól megnyomkodtunk. A posztot pedig - figyelem - péntek 13.-ra időzítettük. Hogy elűzzük a babonákat!

Rendszeresen lottózom SMS-ben, ami az én szokásaimhoz eléggé egyszerű mutatvány: kimásolom az előző számokat az üzenetek közül, beillesztem a szövegmezőbe és Küldés. De természetesen fogalmam sincs, hogyan lehet feladni több mezőt, hogy lehet Kenózni, hogy lehet több heti feladást kérni ésatöbbi.

SMS-ben kiadni a parancsokat eléggé doszos. 

Ami nem doszos, az ez:

1_22.jpg

Az Okoslottó app gyakorlatilag egy vizuális kezelőfelület az SMS lottóhoz. Beállítod, beikszeled, amit kell, és elküldöd a végeredményt. Nagyon gyors és reszponzív a felület - tényleg, három éves iPhone-on is annyira röccenésmentes az élmény, amit már elég rég éreztem utoljára. Teljesen világos, mikor hol vagyok, mikor mit állítok be, és mikor véglegesítem a fogadást.

Az app azonban még többet nyújt: infókat a nyereményekről, híreket a szerencsejáték világából, korábban kihúzott számokat, és a nyeremény felvételét segítő formot is. A nyerőszámokról pedig a húzások után értesítést is tud küldeni (tegye fel a kezét, aki várta már, hogy frissüljön a szerencsejatek.hu, és ezt egy idő után megunva inkább az indexen nézte meg a számokat). Most már kapod az üzit.

2_20.jpg

3_10.jpg

Az app listázza a lottózókat is, amennyiben mégis emberi kapcsolatokra vágysz, és a hozzájuk vezető utat is megmutatja az Apple Mapson. 

Aztán mivel még mindig a jó öreg SMS adja az egész hátterét, előfordul ilyen is:

 img_1516_2.PNG

Az alkalmazásban van lehetőség a mobilegyenleg helyett egy saját egyenlegről költeni a fogadásoknál, de ez esetben is SMS a végeredmény, az alkalmazás tehát nincs új csatornán bedrótozva a Szerencsejáték központjába.

Az app azonban marad a telón, nem is annyira a sok funkció miatt, amik nagy részét én nem használom, hanem mert bitang gyors, átlátható, és pont az ilyenek miatt van értelme egyáltalán az appoknak mobil weboldalak helyett.

Az alkalmazás letölthető ezen a linken.



Sosem hinnéd el, mi segít, ha bepánikol az OS X-ed

Ezzel az üzenettel találták magukat szembe néhányan a 9to5Mac beszálolója szerint, amikor megpróbáltak tegnap futtatni egy programot OS X-ben:

screen_shot_2015-11-13_at_09_35_45.png

Vagyis: a program KÁROSODOTT, úgyhogy TÖRÖLD LE, és TÖLTSD LE ÚJRA.

Elég ijesztő összeállítás, főleg hogy azt sem tudjuk ugye, hogy mi a fenétől károsodott egy alkalmazás a gépünkön. Aztán végül is van egy elég egyszerű megoldása a problémának, amit a Windows-on nevelkedett maces generáció - mint én is - csípőből kivág. Sosem hinnétek el.

Újra kell indítani a gépet. És a probléma megszűnik.

Szóval no para, ha ilyet látsz. Ha lejár ugyanis az App Store-os biztonsági aláírás, ezzel a kedves üzenettel adja tudtodra a rendszer, hogy nem indítja el a programot. Van még egy újraindításnál is gyorsabb módszer, a Terminalba kell beírni ezt a parancsot, minden esetben saját felelősségre persze:

$ killall -KILL storeaccountd

Persze az újraindítás klasszikusabb megoldás.



A jobb hangszórók miatt kisebb az iPad Pro akksija

Van ez az alapvető szabály, amit szerintem minden választóképes állampolgárnak ezerszer kellene leírnia egy lapra, mire 18 lesz:

Ha valahová pénzt tolsz, azt valahonnan el kell venni.

Tök egyszerű. Mégsem értik.

Na, ugyanez van az iPad Próval, pontosabban a jó minőségű hangszóróival, amiket büszkén jelentettek be a bemutatón. Annak is kellett a hely, amit honnan vettek el? Az akksitól. Márpedig nézzétek, nem is keveset:

ip.jpg

Az akksi területének felét foglalja el a négy hangszóró. Kábé 50 százalékkal több szufla fért volna a készülékbe egy helytakarékosabb megoldással.

Egyébként a kijelzőüveg és az LCD egybe van építve (törés esetén drágább a javítás), és a belső dizájnnal most sem könnyítették meg a szervizekben dolgozók életét: a kijelző eltávolításához egy kézzel a kijelzőt kell tartani, a másik kézzel csavarozni. Majdnem kétemberes mutatványt csináltak Jonyék a szétszedésből.

jtdnaxwigz1hrgyy_huge.jpeg

rix3bttj2sjvqllk_huge.jpeg

uaqbexdxyngfrypj_huge.jpeg

További képek és okosságok természetesen az iFixit oldalán.




süti beállítások módosítása