Kellemetlenné vált Tim Cook számára a hétvége: egy ausztrál Apple Store-ban videóra vették, ahogy az egyik Apple-alkalmazott, a bolt biztonsági őrének morcona kísérete mellett, kiküld a boltból egy csapat iskolai egyenruhába öltözött, egytől egyig fekete bőrű fiút. Mint mondta azért, mert

félnek, hogy ellopnak valamit.

Itt látható, milyen félelmetesek voltak:

Khalid Breezy, Petros Smalls, Deebo Ater Abdulahi Haji Ali Mohamed, Andy Gambino  Nelson Mahad MohamudSimply Racism, made them apologise tho

Posted by Francis Ose on Tuesday, November 10, 2015

 

A Facebookra kitett videó persze gyorsan terjedt, így gyors egymásutánban az üzletvezető, aztán az Apple is bocsánatot kért a fiúktól, Tim Cook, aki épp az "Apple is open" üzenetet próbálja egészen jól elterjeszteni  a fejekben, nyilván őrjöngött. 

Gondolom az eladó sem gondolta, hogy miatta szégyenkezik majd az egész Apple-vezérkar. Persze azért megszokhatta volna már, hogy ha kameralencsét lát, amögött rosszabb esetben lehet pár ezer potenciális néző a későbbiekben. Persze a felvételen látszik, hogy valószínűleg észre sem vette, hogy filmezik.

Tim Cook nyílt levelet küldött szét az alkalmazottak között az esetet követően. Elfogadhatatlannak nevezte, a lopásra vonatkozó utalásra pedig azt írta, sokkolt minden Apple-vezetőt. A sok bocsánatkérés után a diákok azt mondták, úgy érzik, helyreállt az igazság. Tim Cook szerint ez inkább egy elszigetelt eset, mint egy létező probléma az Apple Store-okban, ennek ellenére minden üzletben dolgozónak frissítik a tréningjét, amiben megtanulhatja, hogy ne ugorjon a bőrszínre, vallásra, szexuális orientációra és cipőméretre. Nem mintha intellektuális oktatással érzelmi irányultságot lehetne hajlítani, de megpróbálják.

Ausztráliában kezdik meg először a frissítő tréningeket.