almalé és kungfu Rólunk

Van 1,3 milliárd ember, akiknek jobb az Apple Maps, mint a Google Maps

De hogy tényleg. Annyira el voltunk foglalva azzal, hogy Európában meg az Egyesült Államokban mennyivel rosszabb, pontatlanabb az Apple Maps, hogy észre sem vettük: nem mindenhol van ez így.

Mondjuk esélyünk sem volt észrevenni. A csoda akkor történik meg, ha belépsz Kína határain belülre. Az Apple Maps akkor hirtelen megváltozik.

Az Appleinsider egyik újságírója írt egy cikket a kínai kiruccanásáról. Hongkongban járt először, és ugyanazt tapasztalta, amit korábban többfelé a világban: az Apple térképe pontatlan volt, a tömegközlekedés állomásai rossz névvel voltak ellátva, a megállókat semmi nem kötötte össze, így nagyon nehéz volt kibogarászni, melyik busz, metró merre halad. A Google térképe pedig csak egy fokkal jobb - írja a cikkben. De ez a kis előny is elég ahhoz, hogy mindenhol inkább azt használja.

Szóval a csávó nézegeti az Apple térképét Hongkongban. Hongkongról, és a kontinentális Kínáról. Használhatatlan volt. Aztán átutazott a kontinensre, és valami megváltozott. Az Apple térképe egészen mást mutatott, amint rácsatlakozott a hotel wifi-hálózatára Sencsenben.

Az Apple térképe hirtelen használható lett. Sőt, olyan jó lett, amilyen sehol máshol a világon.

 

Először is a szatellitképek hirtelen kitisztultak, a második világháborús légifelvételek helyett hirtelen a 21. századba került a szoftver.

Tovább olvasom


Az Apple picit túlbecsülte az Apple Watch népszerűségét

Van ez a grafikon:

projection_of_apple_watches_ordered_per_day_in_the_us_watches_chartbuilder-3.png

Ronda, mi? Az első oszlop a rendelés első napjának Apple Watch vásárlásait jelöli. Utána az látható, hogy a többi nap hány óra fogyott. Ezek nem hivatalos számok, a Slice Intelligence becslései, és csak az Egyesült Államokra vonatkoznak. De meglepne, ha máshol egészen eltérő arányokkal találkoznánk.

Itt nem az lehet a különleges, hogy az első nap sokan vásárolnak, hanem hogy mennyivel többen, mint később. Május 18-ig 2,5 millió Apple Watch fogyott az USA-ban a piackutató szerint, ennek több mint fele az első napon.

Itt látható a grafikon, ha az első napot nem ábrázoljuk:

projection_of_apple_watches_ordered_per_day_in_the_us_watches_chartbuilder.png

Hogy ennél talán az Apple is jobbra számított, azt a szállítási idők jelzik. Egyik törzsolvasónk, Attila jelezte, hogy a júliusra ígért Apple Watch-a 2-3 héten belül, tehát nagyjából egy hónappal korábban érkezik. Az első napokban-hetekben pedig az Apple csak abból tudott kiindulni, hogy a kezdeti iszonyatos sebességben fogyó termékből meddig húzzák ki a raktárkészlettel és a gyártósorok kapacitásával. Kiderült, hogy jobban, mint gondolták.

Ez persze korántsem jelenti, hogy az Apple Watch bukás lenne. Napi átlag 30 ezer óra fogy csak az Egyesült Államokban.

Ez pedig több mint kétszerese az első iPhone napi eladásainak a forgalmazás első három hónapjában, ami ugye nem korlátozódott az USA-ra (mint ahogy a fenti grafikonok). És nem mondhatni, hogy az iPhone a sikertelen termék mintapéldája lenne:

Tovább olvasom


Mire lehet jó egy 12 colos iPad Pro?

Ezt már régóta találgatjuk itt a blogon, és nem nagyon sikerült még rájönnünk. Annyira nem, hogy Csaba szerint egyenesen nem is lesz ilyen termék.

Pedig úgy tűnik, jönnek. Sőt, már a kódszámukat is tudni vélik: J98 és J99-ként hivatkoznak rájuk "odabent" a pletykák szerint, és multiuser logint, és egyszerre több alkalmazás kezelését hozhatják el, az nyomásérzékeny kijelző mellett.

Oké, valamire azért nyilván jó lenne a kütyü. Egy Force Touch-os kijelzővel felszerelt nagyfelbontású, azonnal reagáló tabletre vannak, akik rögtön állva tapsolnak:

a grafikusok, festők imádnák.

Az élőben iPadről közvetített rajz-show-t megvalósító művésszel, Papp Norberttel beszéltem nem is olyan régen, aki elmondta, hogy sok más tabletet is kipróbált korábban, de az iPad vált be neki. Pontosság kell, és gyors válaszidő. Megkérdeztem tőle, mit szólna a Force Touch-hoz. A nagyobb kijelző, a felbontás növelése természetesen mindig jól jön, de nem volt egyértelmű a rajongás minden területen: Norbert inkább beállítja a vonalvastagságot előre, a styluson. "De ki kell próbálni, lehet hogy ez jó lenne" - tette hozzá.

Tovább olvasom


Az OS X-ben a Photost is simán használhatják a vakok! És ez nem hülyeség.

Az Apple híres arról, hogy a szoftvereit akadálymentessé teszi a látássérültek számára. De nem akárhogy, olyan törődéssel találkoznak az operációs rendszerekben a vakok, amivel ritkán szembesülnek. Egyértelmű számukra, hogy az Apple-nél vakok segítenek kialakítani ezeket a funkciókat.

Most viszont olyan gondossággal találkoztunk, amit nehezen lehet megmagyarázni. Már egy látónak. Az Apple a nemrég megjelent OS X-es Photos appot is akadálymentessé tette.

Jogos a kérdés: egy fotókat kezelő alkalmazásról beszélünk, ugye.

wwdc_2014_photos_mac_years_skim.jpg

Kezdjük egy gyors, sokkoló kijelentéssel: a vakok is fotóznak. Aki nem hiszi nézze meg:

Folytassuk egy másik lényeges kijelentéssel: a fotó nem csak tájkép lehet. Lehet dokumentum is. Mondjuk egy szkennelt oldal.

Torma Zsolt, a leg-geekebb almafan iOS-fejlesztő segítségünk szólt nekünk, hogy nem hitte el, amikor először szembejött vele a jelenség. Ezt írta:

Tovább olvasom


Egy Home alkalmazás is várható az iOS 9-ben. Sejtitek, mire lesz jó?

Az Apple már egy ideje az arcunkba tolja a HomeKit-et, de nem igazán tudjuk még, hogy mikorra forrja ez ki magát egy valódi lehetőséggé. Mondok egy példát: épp a padlófűtést, a hozzá való termosztátokat és a riasztórendszereket nézem az épp most épülő házamhoz - ráadásul a radiátorok is okostelefonról vezérelhetőek lesznek -, és noha egy pillanatra felmerült bennem lehetőségként egy központosított okosrendszer kialakítása, valahogy mégsem indultam el ezen az úton.

Ismeretlen. Bizonytalan. Sem költségekben, sem kompatibilitásban nincs sejtésem, miként lehetne ezzel egyáltalán tervezni.

Ha valakitől, akkor az Apple-től várhatjuk, hogy ezt az egész katyvaszt lecsupaszítja, elénk tárja, úgy, hogy egyből megértsük. Hogy a központi rendszert ők készítsék fel az eszközök fogadására, az eszközök pedig a megfelelő minőségbiztosítási ellenőrzésen átesve működjenek. Jól.

Na, állítólag pont ez lesz hamarosan.

319223528.jpg

A pletykák szerint bizonyos Apple-alkalmazottak zsebében már most is ott van feltelepítve egy app: a Home. Ez fogná össze a HomeKit-eszközöket, alap funkciókat tartalmazna csak, a lakásunk egy virtuális vázlatát, hogy rögtön elérhessük a kellő eszközöket. Nem tudni, hogy a tényleges alaprajzot jelenít-e meg, vagy mi húzogatjuk kézzel a falakat egy egyszerű skiccben, de mindenesetre izgalmas indítás: ha a felhasználónak ott a telefonján a lakása rajza, rögtön szívesebben kezdi el próbálgatni a felajánlott lehetőségeket (egyébként van már olyan alkalmazás az App Store-ban, ami csak annyit kér, hogy a lakás minden falára helyezzük rá az iPhone-t, ebből elkészíti az alaprajzot, nem mérnöki pontossággal, de úgy kábé).

A Home app a következőket tudná:

  • vezetéknélküli kapcsolaton keresztül felderíti a házban található HomeKit-eszközöket, majd csatasorba állítja azokat
  • a szobákról egy virtuális leképzést készít
  • az Apple TV-t beállítja a HomeKit központjának, urának és istenének
  • egy csomó lehetőséget kínál arra, hogy a felhasználó új, hasznos appokat vagy HomeKit-eszközöket szerezzen be a házába

Ahogy kell. Érdeklődőként az információt nem kiszívnunk kell, elboldogulva a szabványok és kompatibilitási listák világában, hanem elénk tolják. Ott a lakásod, kell termosztát, garázsnyitó, okos zár, programozható izzó? Itt lehet megvenni, az alkalmazás hozzá itt található, a gombra nyomva megvásárolhatod mind.

Az egyik forgatókönyv szerint a júniusi WWDC-n bemutatják a Home alkalmazást, a másik szerint nem, ugyanis még annyira gyerekcipőben jár az app, hogy nem teregetnék ki mindenki elé. Meglátjuk.




süti beállítások módosítása