Az Apple már egy ideje az arcunkba tolja a HomeKit-et, de nem igazán tudjuk még, hogy mikorra forrja ez ki magát egy valódi lehetőséggé. Mondok egy példát: épp a padlófűtést, a hozzá való termosztátokat és a riasztórendszereket nézem az épp most épülő házamhoz - ráadásul a radiátorok is okostelefonról vezérelhetőek lesznek -, és noha egy pillanatra felmerült bennem lehetőségként egy központosított okosrendszer kialakítása, valahogy mégsem indultam el ezen az úton.

Ismeretlen. Bizonytalan. Sem költségekben, sem kompatibilitásban nincs sejtésem, miként lehetne ezzel egyáltalán tervezni.

Ha valakitől, akkor az Apple-től várhatjuk, hogy ezt az egész katyvaszt lecsupaszítja, elénk tárja, úgy, hogy egyből megértsük. Hogy a központi rendszert ők készítsék fel az eszközök fogadására, az eszközök pedig a megfelelő minőségbiztosítási ellenőrzésen átesve működjenek. Jól.

Na, állítólag pont ez lesz hamarosan.

319223528.jpg

A pletykák szerint bizonyos Apple-alkalmazottak zsebében már most is ott van feltelepítve egy app: a Home. Ez fogná össze a HomeKit-eszközöket, alap funkciókat tartalmazna csak, a lakásunk egy virtuális vázlatát, hogy rögtön elérhessük a kellő eszközöket. Nem tudni, hogy a tényleges alaprajzot jelenít-e meg, vagy mi húzogatjuk kézzel a falakat egy egyszerű skiccben, de mindenesetre izgalmas indítás: ha a felhasználónak ott a telefonján a lakása rajza, rögtön szívesebben kezdi el próbálgatni a felajánlott lehetőségeket (egyébként van már olyan alkalmazás az App Store-ban, ami csak annyit kér, hogy a lakás minden falára helyezzük rá az iPhone-t, ebből elkészíti az alaprajzot, nem mérnöki pontossággal, de úgy kábé).

A Home app a következőket tudná:

  • vezetéknélküli kapcsolaton keresztül felderíti a házban található HomeKit-eszközöket, majd csatasorba állítja azokat
  • a szobákról egy virtuális leképzést készít
  • az Apple TV-t beállítja a HomeKit központjának, urának és istenének
  • egy csomó lehetőséget kínál arra, hogy a felhasználó új, hasznos appokat vagy HomeKit-eszközöket szerezzen be a házába

Ahogy kell. Érdeklődőként az információt nem kiszívnunk kell, elboldogulva a szabványok és kompatibilitási listák világában, hanem elénk tolják. Ott a lakásod, kell termosztát, garázsnyitó, okos zár, programozható izzó? Itt lehet megvenni, az alkalmazás hozzá itt található, a gombra nyomva megvásárolhatod mind.

Az egyik forgatókönyv szerint a júniusi WWDC-n bemutatják a Home alkalmazást, a másik szerint nem, ugyanis még annyira gyerekcipőben jár az app, hogy nem teregetnék ki mindenki elé. Meglátjuk.