Öt éven keresztül tartott az Apple-Samsung-per, aminek a végén a koreai céget 548 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezték, amiért sorozatosan megsértette az Apple szabadalmait. Ez nagy összeg, de egyik vállalat életére sem lesz nagy hatással és a dollármilliók számolgatásánál van egy sokkal izgalmasabb vetülete is az ügynek: a per során nyilvánosságra került egy rakás fantasztikus dokumentum, fotó, belső levelezés, amikből kiderül, hogy miként mennek a dolgok az Apple-nél és hogy miként álltak össze olyan húzótermékek, mint az iPhone.

Itt van például néhány prototípus:

iphone-prototype-octogan.jpg

iphone-prototype-sleek.jpg

iphone-4-prototype.jpg

iphone-prototype-black-and-white.jpg

iphone-curved-glass.jpg

old-iphone-circular-dots-prototype.jpg

Remekül látszik a fejlődés, hogy az első képen látható modell lényegében meg is jelent lekerekített élekkel, hogy a második iPhone gombjai évekkel később megjelentek az iPhone 4-esen, hogy voltak olyan verziók, amik szerencsére semmilyen formában nem bukkantak fel és hogy milyen messziről indult el az iPhone OS tervezése is (bár az alapkoncepció már itt is egyértelmű volt):

A BGR gyűjtéséből kiderül, hogy a fejlesztésért egy személyben Scott Forstall felelt, aki bármelyik belső részlegről átirányíthatott embereket a Project Purple nevű titkos fejlesztéshez, azonban előre szólt, hogy ez rettenetes mennyiségű munkával, titkolózással jár majd. A szűk csapatot ezerszeresen figyelték, nem szivárogtathattak ki semmit, és a fejlesztés közben a külön nekik kialakított épületben folyton pizzaszag terjengett. Forstall szerint a csapata által elvégzett munka egyszerűen monumentális volt.

Kiderült az is, hogy messze nem Jony Ive az egyszemélyes látnokguru az Apple-nél, az iPhone tervezésekor 16 dizájner váteszkedett éjjel nappal a még nem létező termékek megálmodásán. Az ötleteket mindig megbeszélték egymással brutálisan őszinte hangnemben, ami eufemizmus a Jobs által is gyakorolt parasztkodásra, és előfordult, hogy ötven elképzelés is készült egyetlen dizájnelemre.

Ja, és kaptunk néhány képet a korai iPadekről is, amik ugye az első iPhone-ok előtt készültek el, és amiket még iPodnak hívtak, sőt, kihajtható állványszerűség is volt rajtuk:

ipad-kickstand-prototype.jpg

ipad-tablet-prototype.jpg

ipad-with-kickstand-photo-prototype.jpg

A per további érdekessége a belső levelek nyilvánosságra hozatala, melyeket Steve Jobs írt a meetingek után.

steve-jobs-email-google-2010.jpg

Ezekből kiderült, hogy:

  • - Jobs pont úgy összegzett, mint bármelyikünk
    - az öndefiníció fontosságát hangsúlyozta
    - megállapította, hogy az iPadekkel az Apple lett a pc utáni korszak első szereplője
    - hogy ennek a korszaknak a három vezényszava: kisebb, vékonyabb, könnyebb
    - hogy 2011-ben Szent Háborút kell indítani a Google ellen (az Apple be is perelte konkurensét)
    - hogy el kell indulni a felhőalapú szolgáltatások irányába
    - hogy három hónappal az iPhone 4 piacra kerülése után már világos volt, merre haladjon a 4s fejlesztése: jobb antenna, processzor és kamera
    - hogy legyen egy iPodra épülő olcsó iPhone (ebben a formában nem lett)
    - hogy kezdjenek el dolgozni az iPhone 5 hardverén új antennadizájnnal, kamerával
    - hogy az iPad 2 azelőtt érkezzen meg csodás új hardverelemekkel, hogy a konkurensek akár csak az első modellt be tudnák fogni
    - hogy az Apple TV-ből legyen egy kihagyhatatlan otthoni iOS-kiegészítő (ez most érkezett meg)

Hát így.