Oké, nem újdonság a pletyka, egyike az állandó mantráknak, kábé az iPhone 5 és a Lightning port óta. Annak a réme, hogy nem lesz kompatibilis az eddigi fülesünk az új telefonokkal, hogy átalakítókkal kell szarakodni, minden évben egy mini szívrohammal söpör végig a világon, aztán mindenki megnyugszik, hogy na, ott van a kis rohadék, akármilyen vékony a ház, csak belepréselték. 

A fenti mondat különösen igaz az iPod touch-ok esetében, a probléma a negyedik generációnál tűnt a legnagyobbnak, pedig ahhoz képest még vékonyodtak is a dögök:

ipodt.JPG

De az Apple híres arról, hogy nem sokat tököl, ha az általa gondolt előnyök miatt áthúzza a megszokásból, a visszafelé kompatibilitás igényéből született ellenvéleményeket. És akármennyire is fázunk tőle, a végén mindig nekik van igazuk, legyen szó 1998-ról, 2008-ról, és talán a 2015-ös USB-C-ről is.

A japán Macotakara blog szellőztette most meg, hogy az Apple az iPhone 7-nél kihagyná a 3.5 milliméteres jack audio kimenetet, így a füleseket, fejhallgatókat kizárólag Lightning porton keresztül lehetne csatlakoztatni, vagy Bluetooth-tal.

A lépésre pedig állítólag azért van szükség, mert az iPhone 6s-hez képest 1 milliméteres csökkenést szeretnének elérni a készülék vastagságában.

Az pedig már határeset. Az iPhone 6s Plusnál nem is annyira, hiszen a jelenleg 7,1 milliméter vékony készülék egy milliméteres csökkentés után éppen a mostani iPod touch vastagságát kapná meg. Azon meg van jack.

Az iPhone 6s viszont a következő generációra még ennél is vékonyabb lenne 0,2 milliméterrel. És ahogy a poszt első fotóján látszik, nincs nagyon mozgástér már ebben a kategóriában: egy 5,9 milliméteres iPhone 7 már feszegeti a határokat, bár tegyük hozza: még azért elbírja a jacket is.

Azt azonban sajnálom - ha igaz -, hogy az Apple még mindig ennyire hajszolja a 2008-ban tök érthető mantrát, a készülékvékonyítás imáját, ahelyett, hogy jobb akksiidőt, a miniatürizálás mérnöki csodái helyett pedig teljesítménynövelés mérnöki csodáira figyelne jobban, lásd az A9X 40 százalékkal nagyobb alapterületét, ami jelen formájában nehezen képzelhető el egy egyre vékonyodó telefonban, az akksi kárára. Persze jövőre az A9X épp 29 százalékkal kisebb lesz, de akkor meg az A10 lesz 40 százalékkal nagyobb.

Mit akarunk elérni? Hogy ha leesik a telefon, a levegő felhajtóereje miatt falevélként hulljon le?

MI AZ ÉLET ÉRTELME????

zydqrh4.gif