Több mint 12.000 jelenlegi és volt Apple-alkalmazott állt össze a táskaper miatt: azt kifogásolták, hogy az Apple Store-ok biztonsági őrei átvizsgálják a dolgozók táskáját a műszakjuk után - vagy akár ebédszünetben -, azt tanulmányozva, nem próbálnak-e épp lenyúlni valamit. Az alkalmazottak azzal érveltek, hogy a folyamat megalázó, és sokszor a vásárlók szeme láttára történik, és a munkaidejük rovására megy.

apple_store.jpg

A pert elvesztették. A táskát továbbra is átvizsgálhatják, úgy, ahogy eddig.

A dolgozók dönthettek volna úgy, hogy nem visznek táskát a munkába, egyikük sem nyújtott be olyan indoklást, ami a táska bevitelének nélkülözhetetlenségét támasztotta volna alá - érvelt a bíró. Az Apple meg ahelyett, hogy megtiltotta volna a saját laptop és táska bevitelén az eladótérbe, inkább egy enyhébb szankciót léptetett életbe: a táskaátvizsgálást. A táska bevitele tehát egy lehetőség, amit a cég adott meg, és nem a dolgozókkal veleszületett jog.

Szépen ráérzett a bíró, hogy alapvetően ez utóbbiban nem értettek egyet a pert indítók.

Számunkra teljesen elképzelhetetlen ez a szituáció. Mármint ex-alkalmazottak nálunk is szívesen mennek a munkaügyi bíróságra, de hogy jelenlegi dolgozók beperelnék a céget, aztán elveszítenék, aztán dolgozzanak tovább, ez nekem nagyon fura. Mindenesetre az Apple is elgondolkozhatna ezek után, hogy ha 12 ezer ember ennyire utál egy policyt, akkor azon változtatni kell.