A Microsoft azért dobott nagyot a Surface Book laptoppal, mert lényegében megcsinálta a MacBook Prót windowsos környezetben, pluszfunkciókkal.

dsc03142-100623331-large.jpg

Végre egy komoly versenyző száll szembe az Apple évek óta változatlan formában árult gépével, ami nekünk is jó hír, mert a versenyhelyzet hatására simán lehet, hogy jobb Prókat kapunk a következő években, mint egyébként kaptunk volna.

Mondom, mit látok én: miközben a laptop egyre szebb, a kijelző egyre tökéletesebb lett, hardveresen valahogy elkezdett unalomba fulladni. Már csak a legnagyobb, legdrágább, 15-ös modellben van dedikált grafikus gyorsító, az sem különösebben erős, ami egy elsősorban grafikus munkákra szánt laptopcsaládnál elég ciki.

És most kiderült, hogy lehetne ezt másként is csinálni: a 13 colos Surface Pro, igaz, felárért, de rendes Nvidia gpu-val is kérhető, ami bizonyos esetekben komoly sebességkülönbséghez vezet a PC World szerint. Alapvetően nincs meg a Microsoft által ígért kétszeres szorzó, van azonban, hogy ennél is nagyobb a különbség.

A Cinebench cpu-teszt alatt még a MacBook Pro processzora az erősebb:

surface_book_vs_macbook_pro_13_cinebench_r15_multithread-100623047-large.png

És hasonló a helyzet a GeekBench tesztjénél is:

surface_book_vs_macbook_pro_13_geekbench_multi-100623044-large.png

Amikor azonban a grafikus gyorsító nyers számítási kapacitása kerül elő, erőre kap a Surface Book:

surface_book_vs_macbook_pro_13_luxmark_3_luxball-100623040-large.png

Míg a játéktesztnél a Microsoft gépe lemossa az Apple-t a pályáról:

surface_book_vs_macbook_pro_13_heaven_4_13x7_medium_no_tess_2xaa-100623042-large.png

És másik játéknál még brutálisabb a különbség:

surface_book_vs_macbook_pro_13_tomb_raider_14x9_normal-100623041-large.png

Ráadásul intenzív gpu-igényes pro appoknál is látszik a lényeg (a rövidebb sáv a jobb):

surface_book_vs_macbook_pro_13_premiere_pro_encode_4k_h364-100623045-large.png

És mindeközben nem rosszabb a Surface üzemideje, mint a MacBook Próé:

surface_book_vs_macbook_pro_battery_life_4k_video_playback-100623522-large.png

Mondom, mi van. A Pro egy tök jó gép, de 2015-re a grafikus teljesítmény komolytalanná vált egy modellt leszámítva az összes gépben, és egyébként hasonló folyamatok zajlottak le a másfél hete bemutatott új iMac-modellpalettán is. Miközben a processzorok szinte nem, vagy alig fejlődnek, kábé 5-10 százalékos gyorsulás van évente, az Apple teljesen lemondott a valódi sebességkülönbséget előidéző gpu-król és elkezdett szinte kizárólag az Intel integrált gyorsítóira támaszkodni. Ami profit szempontjából érthető, felhasználói oldalról nézve viszont elég pofátlan döntés.

A Microsoft megmutatta, hogy ebben a méretosztályban simán lehet normális teljesítményű gépet is összerakni. Oké, felárat kell fizetned az Nvidiáért, de legalább az esélyt megadják rá, miközben a 13-as Prót hiába pimpeled egymillió forintig, akkor is csak egy nagyfelbontású MacBook Air marad.