Egyáltalán nem szexi a privát adatok védelmének témája, hiszen boldog-boldogtalan önként szolgáltat ki magáról mindenféle információt, és mondjuk én sem gondolom, hogy egy titkos világkormány figyelné a háttérből minden mozdulatunkat, a fenti trendeket ettől függetlenül aggasztónak tartom.

A világ, amiben élünk, sokkal jobb mint bármelyik, amelyikben eddig élhettünk volna, ettől függetlenül az mégiscsak problémát jelent, hogy az 1984-szintű elnyomás technológiai háttere már adott, és hogy ilyen körülmények közt kicsit sem aggódunk a rólunk összegyűjthető információk miatt. Hogy az egyetlen szalmaszál, amiben kapaszkodhatunk, az a hit, hogy a fölöttünk álló kormányzat többé-kevésbé jó, de legalábbis nem a sztálinista értelemben gonosz, hogy egy nap majd az összes adatot ellenünk fordítsa.

Ebben a kényes egyensúlyban tök fontos, hogy olyan szövetségeseink legyenek, mint az Apple. És nem, a társaság nem azt mondja, hogy add nekik az adataidat, mert nálunk jobb helyen van, mint az államnál, hanem azt, hogy ne add ki senkinek az adataidat: te fizetsz nekünk, mi meg cserébe szavatoljuk, hogy senki se jusson hozzá a mocskos kis titkaidhoz (Jennifer Lawrence félrenyel a háttérben).

455048252_101.jpg

Szóval ennek a harcnak az egyik új állomása az az állásfoglalás, amit egy szövetségi bírónak küldött ki a vállalat. A bíró szeretett volna hozzájutni néhány adathoz, ami egy lezárt iPhone-on volt, és ehhez az Apple segítségét kérte.

A vállalat szerint viszont erre nincs lehetőség. Ahogy fogalmaztak, azok az eszközök, amiken legalább iOS 8 fut (ez a készülékek 90 százaléka) a beépített védelem miatt feltörhetetlenek: így tervezte a rendszert az Apple, ez a jelkódzár lényege. Mint elmondták, nekik sincs hozzáférésük az adatokhoz és nem is akarnak beépíteni olyan kiskaput, amin keresztül utólag ki lehetne nyitni a telefont.