Egy tavaly januárban indult per ért el a végső szakaszba: a wisconsini bíróság a Wisconsini Egyetem, pontosabban a Wisconsin Alumni Research Foundation beadványáról döntött, amiben az iskola egy 1998-as szabadalomra hivatkozva követelt kártérítést az Apple-től. A szabadalom chipek hatékonyságát boncolgatta, nyilvánvalóan olyan általános szinten, hogy 2014-ben aktuális, piacon lévő termékekben is megtalálhatóak voltak az ott leírt okosságok.

A Wisconsin Alumni Research Foundation az Apple A7, A8 és A8X SoC-jeit támadta, mondván ezeknél használta fel az Apple az ő szellemi terméküket. Hogy ez szándékosan történt vagy nem, egyelőre nem tisztázott, erre további tárgyalásokat írtak ki.

a7.png

A kár, amit az Apple-nek fizetnie kell, 862,4 millió dollár is lehet, ami 235 milliárd forintnak felel meg. Ha bebizonyosodik, hogy szándékos volt a szabadalom használata, tovább emelkedhet az összeg.

A szervezet közben már újra perelt, ezúttal az A9 és az A9X SoC-eket támadja. Ennek a pernek ilyen tempó mellett 2017-ben lesz ítélete, plusz a fellebbezés, felsőbb bíróság (ne feledjük, itt wisconsini bíróság dönt egy wisconsini ügyben), addigra lehet perelni az A10, A10X és A11 processzorokat is. 

A Wisconsin Alumni Research Foundation 2008-ban az Intelt támadta hasonló szabadalmakkal, ott peren kívüli megegyezés volt.