Az elmúlt néhány napban sorra jelennek meg a különböző androidos set-top boxokról szóló tesztek még az Apple-hírekkel foglalkozó oldalakon is, és ezeket elnézve egyre kínosabbá válik az Apple TV lemaradása. Néhány éve még abszolút piacvezető volt ez az eszköz, sőt, bizonyos értelemben konkurencia nélkül tette a dolgát, mára viszont állva hagyták a versenytársak. Kábé úgy viszonyul a készülék a mai mezőnyhöz, mint a mobilpiacon az Apple leállt volna az iPhone fejlesztésével a 4s modellnél, és továbbra is azzal próbálna játékban maradni, egyre nagyobb leárazásokkal.

Van egy rakás jó terméke az Apple-nek, más kategóriákban viszont érthetetlen a lemaradása, nézzük meg gyorsan, hol kéne kicsit összekapnia magát:

51zjy8t4lal_sl1024.jpg

Apple TV: ahogy már írtam is, egyre érthetetlenebb a hátrány. A konkurensek több funkciót, jobb irányíthatóságot nyújtanak, ráadásul meglépték azt, amit az Apple-nek sokkal egyszerűbb és kézenfekvőbb lett volna, és amiről már vagy két éve magyarázok: rendes App Store-t raktak a set-top boxokhoz, és már egy rakás jó alkalmazást le lehet tölteni hozzájuk (pl: Nvidia Shield Android TV). Az Apple-nél rendelkezésre áll a megfelelő hardver, az A7-es és A8-as processzorok hatalmas pixelszám mellett is csodás megjelenítésre képesek, egy iPad Air kijelzőjéhez képest semmiből sem állna nekik egy 1080p-s tévét meghajtani, az App Store rendelkezésre áll, az Apple TV viszont mégis egyre jobban elavul. Remélhetőleg szeptemberben véget ér ez a komédia.

21_imac_yosemite.jpg

iMac: a 21,5 colos modell ebben a formában szégyen az Apple kínálatában. Két éve frissült utoljára a család, az ára mégis ugyanaz, mint annak idején volt, azóta sem a hardverben, sem a kijelzőben, sem a funkcióban nem léptek sehova, pedig attól még, hogy az Intel az elmúlt időszakban nem adott ki értelmezhető új processzort, bőven lett volna hova pimpelni a gépet jobb grafikus gyorsítóval, kijelzővel, bármivel.

processor_hero.jpg

MacBook Pro: jó gépek, jó processzorokkal, jó kijelzőkkel, de senki se mondja nekem, hogy egy 469-től 899 ezer forintig terjedő laptopcsaládnál, aminek a neve mellett ott van a Pro jelző, normális, hogy kizárólag a csúcsmodellbe került dedikált grafikus gyorsító, alatta meg még a 700 ezres mezőnyben is az Intel processzorba integrált gpu dolgozik. Ráadásul annak ellenére nem került még mindig négymagos csip a 13-as modellekbe, hogy van olyan alacsony fogyasztású cpu, amivel elbírna a kisebb akksi. Ebben a formában kár prónak nevezni a családot, legyen Retina MacBook Raj, vagy mittomén, de ne Pro.

2014-10-16_21-39-04.jpg

iPad mini: tavaly lényegében nem frissült, csak egy jelentéktelen update-et kaptunk, szóval a tablet lassan két éves hardverrel, felépítéssel van piacon. De ha az Apple megnézi a számokat, nyilván látja is a bajt. Ezt a kategóriát nehezebb frissíteni, mint az iMacet, MacBook Prót vagy Apple TV-t, mert kevésbé látszik, merre kéne továbblépnie az Apple-nek, hiszen a mini még így is a piac egyik legjobb választása, mégis, nehéz érdemi változtatás nélkül fenntartani a keresletet.

mac_mini_2014_intro.jpg

Mac mini: ebben a formában veszi ezt a gépet valaki? Mire jó? Régebben arra szánták, hogy a bizonytalanoknak, akik gondolkoznak a Windowsról Mac-re váltásra, egy olcsó alternatívát kínáljanak: ezzel behúzzák őket az akolba, aztán menetelhetnek tovább a drágább gépek felé. De szükség van még egy ilyen modellre most, tíz évvel később, amikor már senkinek sem kell magyarázni az Apple-ről, amikor ez a világ egyik legerősebb brandje és amikor a Mac piaci részesedése folyamatosan nő? Nem lenne nagyobb szükség egy izmos kisgépre, akár négymagos processzorral és jó grafikus gyorsítóval azoknak, akiknek kéne a teljesítmény, de nem akarnak, vagy nem tudnak csúcs iMacet, esetleg Mac Prót venni?

apple_airport_time_capsule_2.jpg

Time Capsule: két éve frissült utoljára. Azóta ugyanaz a 2 és 3 gigaterabájtos háttértár van opcióként, ugyanazon az áron. A két változóból az egyikhez érdemes lenne hozzányúlni.

Részemről ennyi, írjátok le ti is, nektek melyik eszköz van a bögyötökben!