appletv-100033311-large.png

Ezt mondom mióta! Mióta? Évek óta mondom, hogy az Apple TV minimális átalakítással alkalmas lenne arra, hogy belépőszintű konzolként vegyen részt a dollármilliárdok összekaparásában. És úgy látszik, hogy ez most össze fog jönni:

Egyre több oldal számol be arról, hogy szeptemberben új készüléket mutatnak be, amihez touchpad távirányító, iOS 9, Siri-támogatás és App Store is jár majd, utóbbiból játékokat lehet letölteni az Apple TV-re. Közben a háttértár elvileg 8-ról 32 gigabájtosra nő és várhatóan erős processzort kap a gép: ez lehet az A8-as, vagy az új iPhone-nal bemutatkozó A9-es, de én azt is el tudom képzelni, hogy az iPadekhez készülő, hárommagos X-sorozat valamelyikét kapja meg, ha már egyszer úgyis játékra szánják.

És korábban már többször levezettem, hogy a fenti hardver mire lenne elég, de most Rod Hall elemző is előállt a saját kalkulációjával, ezek alapján a következővel érdemes számolni:

13934-9082-screen-shot-2015-08-17-at-31634-pm-l.jpg

A grafikonon jól látszik, hogy a jelenlegi konzolgenerációtól messze elmarad az A8X teljesítménye, de a PlayStation 3-nak és az Xbox 360-nak simán hozza az erejét, pedig azok még meglehetősen elterjedt, aktívan használt platformnak számítanak. Arról nem is beszélve, hogy a hétköznapi felhasználók sosem ruháznának be 100-150 ezer forintért egy főleg játékra tervezett eszközre, az Apple TV-t viszont megveszik egészen más okból, és ha már úgyis ott van a nappaliban, elkezdenek játszani vele. A készülék tehát olyan felhasználókat vonhat be, akik korábban nem is léteztek az amúgy évente 34 milliárd dolláros konzolpiacon, kicsit úgy, ahogy annak idején a Nintendo Wii tette (és lett ezáltal korának legsikeresebb konzolja).