Egy újabb érdekes szám tegnapról: az Apple 2,03 milliárd dollárt költött k+f-re a legutóbbi negyedévben, ami 116 millió dolláros növekedést jelent az előző negyedévhez képest. Ez az első eset, hogy meghaladták a kétmilliárd dollárt, és még jobban látszik a megugrás, ha az elmúlt év azonos időszakához hasonlítjuk a mostanit: akkor még csak 1,6 milliárd dollár ment erre a területre.

13652-8610-12280-6003-capture-l-l.jpg

A számok egyébként komoly növekedésnek indultak, elég csak arra gondolni, hogy először 2012-ben lépték át az egymilliárd dolláros álomhatárt, és néhány cent már biztosan jutott abból az idén bemutatott Apple Watch-nak: a társaság híres arról, hogy évekig, titokban fejleszti az eszközöket piacra lépés előtt. Ebből következik, hogy a mostani kétmilliárdból egy rakás olyan kütyüt reszelgetett Ive és csapata, amit majd csak az évtized végén vásárolhatunk meg először.

Izgi belegondolni, mi?

A vállalat egyébként a teljes bevétel 4 százalékát fordította kutatásfejlesztésre, és hogy legyen valami összevetésünk is, Magyarország kb. 1-1,2 milliárd dollárt költ k+f-re évente: az Apple egymaga hozza ennek közel a dupláját negyedévente.

Hát ezért.