Viszonylag sokszor temették már az Apple-t, legutóbb kábé másfél éve jósolták azt, hogy nincs már hova növekedni, stagnálás, aztán lassú elmúlás vár az óriásra.

Na.

Rakjuk akkor oda a fentiek mellé, hogy a legutóbbi negyedéves jelentés szerint 33 százalékkal nőtt a bevétel az egy évvel ezelőttihez képest, ez már közel 50 milliárd dollárt jelent. Aminek még jobban örülhetnek Cupertinóban, az a nyereség megugrása: a profit 10,7 milliárd dollár lett, ez negyven százalékkal több, mint egy éve.

Negyven százalékot nőtt a világ legértékesebb vállalatának a profitja egy év alatt.

financials.jpg

A vállalatot természetesen továbbra is az iPhone húzta, a hatos sorozat minden baljós előjel ellenére a legsikeresebb termék a vállalat történetében valaha, egymaga hozta a bevétel 64 százalékát és 47 milliós darabszámával 35 százalékos növekedést hozott össze tavaly óta. További jó hír a vállalatnak, hogy egy felmérés szerint nagyon sok androidosnak tetszik a készülék, 86 százalékuk azt tervezi, hogy legközelebb iPhone-t vásárol (na).

A második legfontosabb termékcsoport a Mac, ami a teljes bevétel 12 százalékáért volt felelős, a 4,8 milliós darabszám 9 százalékos növekedést jelent egy 12 százalékkal gyengülő piacon, amelyiken szinte az összes vetélytárs zsugorodott. Ez összességében 33 százalékos növekedést hozott a Macnek a piaci részesedés tekintetében, aminek Cook nagyon örül.

timcook-ginnirometty-100357204-orig.jpg

És ott vannak az iPadek, amik 18 százalékos gyengülés után 10,9 milliós darabszámmal zárták a negyedévet, az összes bevétel 9 százalékáért felelős ez a termékcsoport.

Egyébként most először fordult elő, hogy több iOS-eszközt adtak el, mint ahány Windows alapú pc-t:

cke3fvlveaa3-ju-large.png

Végül az egyéb kategória: az utóbbi években ez főként az egyre eljelentéktelenedő iPodot takarta, az idei, 50 százalékos növekedést azonban nem az új touch hozta össze néhány nap alatt, hanem az Apple Watch, aminek az eladásaival kapcsolatban nem osztottak meg pontos darabszámot, de Tim Cook azt mondta, hogy nagyon-nagyon elégedett, és hogy nem igaz az érdeklődés lanyhulása: eddig mindegyik hónapban több órát adtak el, mint az előzőben.

Kínára meg ezért kell nagyon odafigyelni:

6c-q3-2015-002-100597642-large.jpg

Az Apple részvényárfolyama természetesen egy százalékot esett a tőzsdén a fenti számok után.