Alcím: ...és hogyan váltam az iTunes-om szemében egy kiöregedett rockerré?

Az Apple Musicban a lájkolás egyáltalán nem triviális. Ahogy már az első nap tapasztalatainál is leírtam, a kevesebb most is több lett volna. Lássuk, melyik szívecske és csillagocska mit jelent, mit érdemes nyomogatni, és mit nyomogatunk hiába, nem történik semmi. Tékép az Apple lájk-útvesztőjében!

Ha a For You-ból vagy a Radióból játszol le egy dalt, egy szívecske jelenik meg a szám adatlapján. Ez a lájk.

img_0666.PNG

Azt gondolhatnánk, hogy ha ezt megnyomjuk, akkor megváltozik a következő számok összetétele, az ízlésem alapján. Ez nem mindig van így: a Radióban kézzel válogatott playlistek szólnak, amik nem változtathatóak. Itt tehát hiába nyomunk szívecskét, ugyanaz lesz a következő szám.

Maga a For You oldal változik aszerint, hogy milyen zenei ízlést állítottunk be magunknak, illetve mire nyomtunk szívecskét. Itt tehát már lényeges a lájk. Viszont egyáltalán nem nyom latban például az, hogy melyik számot léptetted tovább, hiszen ennek sok oka lehet, nemcsak a zenei ízlés. Ne féljünk tehát attól, ha egy kedvenc dalunkat elnyomjuk, nem lesz hatása a későbbiekre nézve.

A For You oldalt tovább lehet alakítani. Csak nyomj rá és tartsd az ujjad egy albumon vagy válogatáson, megjelenik egy vaskos elhányommagam-menü, aminek az alján ott van: Kevesebb ilyen javaslat. Ezzel elég konkrétan tudjuk ízlésünkre szabni ezt a szekciót.

img_0670.PNG

Amikor saját állomást indítasz egy neked tetsző dalból, a szívecske helyett egy csillag jelenik meg a dal mellett:

img_0668.PNG

Amire ha rányomunk,...

img_0669.PNG

...több vagy kevesebb ilyen dalt választhatunk. Ezzel csupán az állomásunk dalösszetételét változtathatjuk (hiszen ezt már algoritmus válogatja össze), de ezeknek a választásoknak nincs hatása a For You-ra. 

És van egy harmadik véleménynyilvánító rendszer, a már megszokott öt csillag. Ezt a dal címére kattintással érhetjük el:

img_0667.PNG

Hatása ugyanaz, mint eddig. Lehet rendezni az iTunes-ban a dalokat csillagok szerint, a playlistek között van a My Top Rated, ami a csillagos számokat mutatja (beállítható, hány csillagtól). Ez a Saját Zene - Játéklisták menüpont alatt érhető el.

Ez persze csak az elmélet. Az Apple bármikor megváltoztathatja a szabályokat, és kitalálhat új módszereket a zenei ízlésünk eltalálására. Én például alig lájkoltam valamit, kétszer elindítottam a For You-ból 80-as évekbeli rock-ot, és most már tele vagyok ilyen javaslatokkal. A komolyzenéért vagy jazz-ért, amit a zenei ízlésemben elég hangsúlyosan jelöltem, szinte könyörögnöm kell a szoftvernek.  Ja nem, most feldobott egy "Bach in Rock" válogatást. Kösz, nem.

Forrás: Loopinsight