Az iOS 9 egyik legszimpatikusabb fejlesztése: ha a rendszer érzi, hogy 20 százalék alá merült az akku kapacitása, felajánlja az alacsony fogyasztású módot. Ha ezt leokézod, egy csomó minden történik: megszűnik a fetch a Mailnél, az alkalmazások frissítése a háttérben, leállnak az animált háttérképek és a mozgáseffektek.

De történik még valami: az iOS visszaveszi a processzor sebességét.

És a MacRumorsnak hála most már azt is tudjuk, mennyire. A lenti képen az iPhone 6 Plus sebessége látszik alapesetben és low power módban:

lowpowermodeperformancereduction-800x707.jpg

Tisztán látszik, hogy jó negyven százalékot esik a processzorteljesítmény, illetve hogy ilyenkor a kétmagos mód lesz kábé olyan gyors, mint alapból az egymagos. Hasonló lassulás látszik az iPhone 5-nél is.

És hogy ez mennyire nem gond: a legtöbb esetben még egy iPhone 5 sebessége is bőven elég minden feladathoz, az 5s és a 6-os teljesítménytöbblete a sokszor tök fölöslegesen meríti az akksit és óriási jóság, hogy mostantól ezt a pazarlást indokolt esetben vissza lehet fogni.

Az Apple szerint eleve nő majd kábé egy órát a mobilok üzemideje az iOS 9 optimalizálásának köszönhetően, de a Low Power mode további három órát adhat az iPhone-nak lemerülés előtt.