Tök vicces, hogy Venezuela újra és újra példaértékű országként kerül elő egyes európai politikusoknál, van valamiféle romantikus asszociáció Chávez tevékenységével kapcsolatban, pedig finoman szólva sem mennek ott olajozottan a dolgok (haha, micsoda szóvicc!).

Ennek egyik izgalmas jele, hogy egy iPhone 300 ezer bolivárba, 47678 dollárba, szóval 13 millió forintba kerül az országban. Nem azért, mert a hivatalos ennyire utálják az Apple termékeit, hanem mert a mindenféle mesterséges szabályozással, agyament gazdasági honvédő háborúval, nemzetieskedő ellenségkereséssel és korrupcióval terhelt gazdaság egyszerűen ilyen bénán működik. Még a legostobább Samsung mobil is 3 ezer dollárba, 833 ezer forintba kerül.

iphone-6-640x466.jpg

Figyelembe véve a helyi átlagkereseteket, néhány évtizedig kell melóznia az átlag venezuelainak, hogy meg tudjon venni egy iPhone.

Nem is veszi meg: ellopja. Az országban állítólag népszokás lett a mobillopás, ha egy külföldi beteszi a lábát az országba és előveszi a telefonját, akkor jó eséllyel már nem rakja el.