A Bitcode nevű új lehetőségről keveset esett szó, pedig a WWDC egyik fontos bejelentése volt. Na nem a keynote-é, hanem az utána következő session-ök egyikében mutatták be, a The Next Web szerint. Röviden: lehetővé teszi az App Store-nak, hogy bármilyen készülékre optimalizálja az alkalmazást, még az előtt, hogy az adott eszköz egyáltalán megjelent volna.

screen-shot-2015-06-17-at-10_28_10-am.png

Miről is van itt szó? Vegyük a legdurvább példát: az Apple mondjuk úgy dönt, hogy az iOS eszközökben processzor-architektúrát vált. Nagy váltás, nagy döntés, sorsokat felkavaró változás ez általában a cégek életében, legutóbb az iPhone 5s 64 bites chipsetjénél szenvedtek kicsit a fejlesztők, hiszen konvertálgatni kellett. 

Na, most már nem kellene. A fejlesztőnek semmit nem ellene csinálni, az App Store-ban megjelenik az alkalmazásának egy az új készülékeken működő verziója, mert az App Store automatikusan megteszi helyette a piszkos munkát. A Bitcode-dal.

Hogy működik ez? Van egy Low Level Virtual Machine (LLVM) nevű könyvtár, ami lefordítja az adott programot gépi kóddá. Két részből áll, beszélhetünk egy front end nyelvről, amiben a programozó az adott alkalmazásnál dolgozott, és egy back end nyelvről, ami lefordítja az adott kódot úgy, hogy a vas is megértse. A köztes nyelv a Bitcode, ami eldöntheti, mire fordít: az utasításkészlet ismeretében eldöntheti, épp milyen gépi kód készüljön ugyanabból a front endből. 

Mire jó ez? Képzeljük el, hogy az Apple anélkül válthatna tök más architektúrára, hogy bárkinek szólna előre, bármilyen információ kiszivárogna. Még ott sincsenek a boltokban mondjuk az egészen átalakított processzorokkal dolgozó iPad Prók, az App Store máris készen áll a fogadásukra. És ha továbbmegyünk, ugyanez eljöhet Mac platformra is. Ha az Apple úgy döntene, elhagyja az Intelt, és saját processzort fejleszt az OS X alá is, nem keltene akkora hullámot a dolog, mint 2006-ban.

De még ha nem is vált, a Bitcode akkor is tárgyalási alap az Intellel. Nem függök annyira tőled, leléphetek innen - ezt üzeni egy ilyen lehetőség. Egyébként a Bitcode kapcsán épp a Maceket kezdték el emlegetni: Wendker mutatta be a lehetőséget a WWDC-n, pedig ő OS X-es csapatban dolgozik. 

Az iOS fejlesztők vegyes érzelmekkel viseltetnek a Bitcode iránt. Egyrészt örülnek, mert nem kell várni a fejlesztőkre, hogy az új készülékek megkapják az összes lehetőséget. Másrészt félelmetes, ha egy fejlesztő alkalmazását egy tök új készüléken már azelőtt nyomogatják a vadonban, mielőtt ő letesztelhette volna. Lehet, hogy bugos, de nem tud mit csinálni vele.