Az Apple azt ígérte, egy 24 órás rádióadót üzemeltet június 30-cal kezdve, és csak jó zenék mennek majd rajta. Súlyos állítás. 

Van viszont már most egy - sőt, kettő - olyan rádiója Magyarországnak, amit elérhetünk az App Store-ból. A Müpa Rádió alkalmazás pehelykönnyű, és egyetlen dologra jó: elindítja nekünk a Müpa Easy és Müpa Symphony rádiókat. Előbbi a jazz, pop, rock, világ- és népzene, utóbbi a komolyzene terepére visz.

img_0347_1.PNG

Ők nem olyat vállalnak, hogy csak jó zenéket adnak majd. Ennek ellenére, tapasztalatom szerint, általában sikerül nekik. A Müpa inkább azt vállalja, hogy szerkesztési alapelvünk a minőség és a változatosság, stílusok és hangulatok tekintetében is. Leginkább Müpa-fellépőktől válogatnak, de a csatornánként egy-egy zenei szerkesztő olyanokat is beemel, akik ugyan nem léptek még fel az intézményben, mégis ott a helye a fülünkben.

A reggeli órákban frissebb, lendületesebb zenék szólnak, napközben az ismertebb előadóké, a könnyedebb dallamoké a főszerep, míg este a nyugodtabb, lassabb tempók kerülnek előtérbe. És este tényleg nem tudom, hogy az Easy-s jófajta jazzt (most épp a Hauschka néven futó Volker Bertelmann, az elborult német Mike Oldfield tolja a fülembe, állati) vagy a Symphony-n hallgassam a vonósokat.

img_0349.PNG

Minden este nyolc órától egy-egy korábbi, nagy sikerű koncertfelvétel hallható az intézmény tíz éves történetéből. A műsorfüzet itt található. A programban sajnos nem nézhető meg.

Vannak hangos reklámblokkok, de csak a Müpa műsorát, kiemelt eseményeit tolják, ritkásan. Inkább zavaró, hogy a reklámok, és néha a számok végét is levágja a következő blokk eleje. Ez adódhat abból, hogy béta még a szolgáltatás, legyünk elnézőek.

Az alkalmazás letölthető a képre kattintva (iPhone-ra vagy iPadre):

mupa.jpgDisclaimer: a Müpa az Appleblog feat. Almalé és Kungfu hirdetője