A hétfő nem tartozik a legpörgősebb napok közé Apple-fronton. Egyrészt azért, mert Magyarországhoz képest Kaliforniában késő délutánig horpasztanak, másrészt azért, mert hétfő. Nem pörög fel szívesen senki.

Ehhez képest két olyan címmel futottam szembe, amik felébresztettek. 

Az egyik arról szólt, hogy az Apple-nek meg kéne szüntetnie a Mac termékpalettát. A hosszú cikkből megpróbálom kivágni azt a részt, ami ezt az állítást próbálja megindokolni. Hogyaszongya.

A világ legjobb tech-cégei két dologban lehetnek legjobbak, legfeljebb háromban. A Google például a keresésben, az Androidban és a hirdetésekben. Éppen ezért, amikor az Apple a keynote-ján az OS X, az iOS és a watchOS után még Apple Music-kal is foglalkozni kezdett, ráadásul a pletykák szerint autót is gyártani akar, akkor el kell engednie a kezét valaminek. És ez szükségszerűen a Mac kell, hogy legyen.

Wall Street Journal. Még mielőtt sírnánk, szólok, hogy ennyi. Tényleg ez volt a bizonyítás.

A másik cikk azt állította, hogy közel a vég, amikor választanunk kell: vagy csak Apple, vagy csak Google-termékeket használunk. Az Apple ugyanis azon dolgozik, hogy mindenben alternatívát nyújtson a Google szolgáltatásaira, és ha kész, kirúgja a platformjáról a kis rohadékot. Ahogy Tim Cook fogalmazott:

Lehet, hogy Önöknek tetszik ez az úgynevezett ingyenes szolgáltatás, de szerintünk nem éri meg adathalászoknak dobni az emailjeinket, a keresési előzményeinket, és most már a családi fotóinkat, hogy aztán isten tudja miféle reklámozási célra használják fel őket.

És ha nem tetszik neki, akkor kinyírja. Ez a logika. Computerworld.

Egyébként az ötlet alapvetően nem rossz, hiszen nehezen magyarázható, miért áll neki az Apple nyolc éves lemaradással pótolni olyan szolgáltatásokat, mint a Street View, és hogy miért ragaszkodik annyira ahhoz, hogy minden szolgáltatást tudjon, amit a Google is tud. Csak azt kell látni, hogy ez így nem sikerülhet: sokkal vonzóbbá, nagyobb tudásúvá és sokkal biztonságosabbá kell tenni a rendszert ahhoz, hogy ennyire bezárhassuk a felhasználókat egy olyan várba, ahonnan nem akarnak majd kimenni.

Mert ha most felteszik a kérdést, hogy csak-Apple vagy csak-Google, akkor az Apple-használók táborának jelentős része szintén elkezdené vakarni a fejét.

Egyébként csodálom, hogy ilyen kattintásokat vonzó témákat ilyen kevés tényleges információval szinte már érdekesre meg tudtak írni. Erre Magyarországon nem vagyunk képesek.