Az Apple Watch jelenleg: egy külső kijelző iOS-hez, ami ad némi beavatkozási lehetőséget a futó alkalmazásokba.

Az Apple Watch jövőleg: önálló alkalmazásokat is futtató sokfunkciós eszköz, okosszíjakkal, és testre szabható képességekkel.

Idáig eljutni nem is annyira az Apple Watch hardverének a feladata. Az többé-kevésbé kész van. A szoftvert, az SDK-t, a fejlesztőknek engedélyezett API-kat és saját alkalmazásokat kell csiszolni, bővíteni. A változás olyasmi lesz, mint annak idején az első iPhone és az iPhone 3G közötti ugrás: az App Store megjelenése sokkal nagyobb szabadságot adott, mint amit előtte szántak a készüléknek.

A 9to5Mac végigvette, mik várhatóak ezen a téren hamarosan, milyen funkciók bővülnek az órában.

watch-heart-rate-monitor-hero.jpg

Először is jön a Find my Watch, ami a nevéből következően megmondja, hol van az óránk, és távolról képes törölni rajta minden adatot. Ha egyébként levesszük az órát, automatikusan kéri a passcode-ot, szóval azzal mindenképp védve vagyunk, de azért nem a legerősebb védelem az.

Ennek fordítottja a Smart Leashing, amikor az óra tapizza meg a csuklónkat, hogy elhagytuk a telefonunkat, és kikerült a rádióhullámos látótérből. Készül.

A szívritmus-figyelés állandó lenne. Az óra a tervek szerint a jövőben figyelmezteti a gazdit, ha szabálytalanná válik a szívverése. Egyébként az érzékelők számát is növelné az Apple: először vérnyomásmérőt és alvásaktivitás-figyelést tennének az órába, később vércukormérőt is beleforrasztanának valahogy.

A külső fejlesztőkkel szemben engedékenyebbek lesznek. Jönnek az önállóan az órán futtatható appok, valamint az egyedi, külső számlapok. Így például, ha valaki a Twitter-üzeneteit látná szívesen Mickey egér helyett, simán megtehetné.

Az Apple Watch ráadásul az Apple TV-k elsődleges távirányítója lenne. Az új set-top-box a pletykák szerint idén júniusban várható, Siri-integrációval és sok-sok külső fejlesztésű alkalmazással, az Xcode-nak pedig várható egy új verziója: a TVKit adna lehetőséget a kis cuccba építhető alkalmazások fejlesztésére.

Ugyanez az eszköz indítaná el az Apple saját szolgáltatását, amivel a kábelszolgáltatókat lehetne kiváltani. Állítólag az új Apple TV kétszer akkora lesz, mint a mostani, és valószínűleg az ára is legalább a duplája lenne, ahogy Bud Spencer mondaná.