Hahaha!

Remek sztori.

Megjelent az Apple Watch!

A Quantas légitársaság ennek örömére kiadta az órára fejlesztett alkalmazását!

A Watch-on jelenik meg a repülőjegyet kiváltó QR-kód!

—> az óra nem fér be a légitársaság QR-kód olvasójába!

De sehogy sem. Úgy sem, hogy leveszed a csuklódról és megpróbálod benyomorgatni az alapvetően papírlapokhoz tervezett eszköz alá.

qantas-watch-app.jpg

Pedig ez a QR-kódos repülés a legkényelmesebb dolog a világon, és még külön app sem kell hozzá, hiszen az iPhone-on és Watch-on is elérhető Passbook pont erre jó. Aki még nem próbálta, annak néhány mondatban arról, hogy miért hasznos ez: letöltöd a mobilra a repülőjegyet. Ha kiérsz a reptérre, a készüléked tudja, hogy megérkeztél, és a zárolt képernyőn automatikusan a repülőjegy QR-kódja jelenik meg. Ezzel át tudsz menni minden kapun, fel tudsz szállni a gépre. Amikor néhány nap múlva visszafele jössz, akkor meg a retúrjegy foglalja el váratlanul a képernyőt.

Nyilván ennél a módszernél még kényelmesebb, amikor elő sem kell venned a telefont, mert ott van a karodon a jegy. És ott van, legalábbis amikor teszteltem az Apple Watch-ot, lányos zavaromban addig böködtem a képernyőt, amíg valahogy előjött egy korábbi jegy, csodás az egész.

Csakhogy: a világ legnagyobb részén ráálltak már a minél gyorsabb haladás érdekében az előre telepített QR-kód olvasókra, amik bizony vagy alkalmasak az Apple Watch kezelésére, vagy nem. A németeknél például lentről fölfelé megy az olvasás, ami azért jó, mert akkor is működik, ha egy crt-tévét helyezel fölé, nincs magassági korlát:

screen_shot_2015-04-30_at_07_09_51.png

Az egyetlen problémát az jelenti, hogy kicsit hülye szögben kell tartanod az órát, amikor használni akarod, de ha csak nem vagy kezeletlen köszvényes, mint egy Medici, kivitelezhető a feladat.

A Quantasé ezzel szemben lefelé olvas, ami elsőre kényelmesebbnek tűnik az órával, csakhogy a nyílás túl szűk és nem fér be alá a Watch. Még leszedve sem, pedig már úgy is épp elég nyomorúságos lenne ahhoz, hogy az ember inkább a telefonját használja: egyszerűbb előkapni a zsebből, mint a szíjjal bohóckodni.

A zászló jelenleg az olyan, kissé leszakadt piacoknak áll, mint amilyen a magyar, nálunk ugyanis kézi leolvasóval ellenőrzik a QR-kódot, mint az állatok, szóval elegánsan odatartod a kezed, lecsippantják és mész.

Közben vegyük észre, hogy az emberiség gazdagabbig fele jelenleg olyan problémákkal küzd, amik csaknem elviselhetetlenné teszik az életet.

A Qantas a hivatalos közlés szerint jelenleg busong a problémán.