Az Aaron Sorkin-féle Steve Jobs film ezer sebből vérzik. Pedig szegénynek minden esélye megvolt, hogy jól sikerüljön: volt rá pénz, jó színészeket kértek fel a szerepre, és mellesleg az összes korábban forgatott Jobs-film alapvetően szar volt.

Aztán először David Fincher hagyta el a hajót, mégsem vállalta a rendezést. Vele együtt Christian Bale is távozott, az új rendező pedig az antioszkár-nyertes DiCapriót hozta volna magával. Ő is nemet mondott.

Ezután a Sony, aki az egészet rendelte, kilépett a projekt mögül. Szerencsére ott volt a Universal, aki felvásárolta a jogokat.

25360a9400000578-0-image-a-28_1422711215301_1.jpg

Ekkor azt gondolhatnánk, hogy most már csak egyenesbe ér a projekt. Végül is pénz még mindig van a filmben, Aaron Sorkin pedig egy jó író. Aki belenézett már az új Steve Jobs film forgatókönyvébe, azt mondja, remek munka. Három fontos esemény előzményét mutatja be: az első Macintosh bemutatását, a NeXT premierjét és az első iMac leleplezését. Minden ehhez szükséges információt Walter Isaacson könyvéből vett az író.

Ezzel viszont újabb probléma akadt.

Az Apple vezetői nyíltan kritizálni kezdték Isaacson könyvét. Tim Cook károsnak nevezte, mert a benne megismerhető Steve Jobs nem az, akivel ő évtizedeken keresztül dolgozott. A könyv úgy ábrázolta az Apple alapítóját, ahogy a legtöbben: egy bipoláris anekdotagyűjteményként, a buddhista lázadó és a cégalapító gyökér keresztezéseként.

A rosszabb hír, hogy van jobb alternatíva. Most jött az új életrajzi könyv Steve Jobsról, ami pont azt próbálja meg bemutatni, amit eddig senki nem vett észre. Hogyan fértek meg egymás mellett, egyetlen emberben ezek az ellentétes érzelmek, vágyak, düh- vagy örömkitörések? Hogyan vált a lázadó látnokká?

Eddy Cue, aki 17 évig dolgozott Jobs-szal, ezt monda a könyvről: ez az első, ami megértette.

Most mit lehet csinálni? Aaron Sorkin, a film egyetlen betonstabil embere került most választás elé. Hozzányúljon még a forgatókönyvhöz? Átszabják gyorsan a projektet? Nem a történelmi adalékokat kell átírni, nem is a jeleneteket, csak a karaktert lehetne finomítani, hű lenni ahhoz, amit Jobs legjobb barátai, legközelebbi kollégái mondanak igaznak.

Nagy dilemma.

A Fortune megpróbált beszélni az íróval, de nem nagyon akartak neki válaszolni. Az újságíró DeWitt meg is értette. Ezek után.