Ha egy nap otthagyja az Apple kormánykerekét, Tim Cook előtt ott áll egy tálcán kínálkozó lehetőség: politikai karrierbe tutira nagy sikerrel kezdhetne.

A világ legértékesebb, leghype-oltabb, legpénzesebb vállalatának igazgatója - a Fortune szerint a legjobb CEO -, 100 ezer alkalmazott vezetője, akivel egyetlen kávé elfogyasztása 610 ezer dollárba kerül. Aki úgy vállalta a szexuális irányultságát, hogy közben kicsit sem tűnt exhibicionistának. Aki bejelentette, hogy egymilliárdos magánvagyonát felajánlja jótékony célokra.

Értitek, nem úgy adakozik, hogy közben ő marad a világ egyik leggazdagabb embere, hanem úgy, hogy kábé semmit nem tart meg.

És ő az, aki felszólal, ha igazságtalan törvényeket készülnek hozni az Egyesült Államokban. Úgy, mint most: vasárnap például a Washington Postban közölték a publicisztikáját.

screen_shot_2015-03-09_at_18_33_20.png

“Valami nagyon veszélyes dolog történik az országban” - kezdi a cikket, majd leírja, hogy sokan a vallás nevében diszkriminálni akarják a saját szomszédaikat. És tényleg: törvényjavaslatok születnek szerte az országban, amik lehetővé tennék, hogy azonos nemű párokat büntethessenek a kereszténységre hivatkozva. Homoszexuálisokat nem kötelező kiszolgálni az üzlettulajdonosoknak, és hasonlók.

A diszkrimináció nem olyan, amivel könnyű szembehelyezkedni. Nem mindig bámul a képedbe. A sötétben mozog. És néha azokkal a törvényekkel takarózik, amik célja, hogy megvédjenek minket.

Minden szava olyan, mintha betonba öntötték volna. Egyértelmű, nyílt kijelentések, semmi mellébeszélés, hatásvadászat, világos beszéd. Nem lehet belekötni, és mindenki megérti.

Szinte biztos vagyok benne, hogy Tim Cook nem tervez politikai karriert, ahogy abban is, hogy sikeres lenne ezen a területen, ha egyszer mégis rávenné magát. És alapvető emberi értékeket tudna közvetíteni azoknak is, akiknek ezt nehéz megérteni, vagy a másságot úgy képzelik el, mint valami szándékos renitenciát.