Többször írtuk már, hogy manapság már a leglassabb MacBook Airek is bőven vannak olyan gyorsak, hogy majdnem mindenki elvárásainak megfeleljenek, legfeljebb néhány profi júzer tartja majd kevésnek a teljesítményt, akik 4k-s videókat vágnak folyton és még szénné is effektezik azokat. A szűk keresztmetszetet egyedül az ssd jelenti, amiről külön meg is emlékeztünk az új Air és Prót bemutató videónkban:

 

A tárhely mérete ugyanis viccesen kicsi, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az ssd az elmúlt ÖT ÉVBEN nem lett nagyobb: 2010. óta érkezik minimum 128 gigabájtos ssd-vel a 13-as Air, és a mai napig ekkora háttértárat építenek az alapmodellbe, ami tényleg csak az alapszintű működéshez elég (most arról ne beszéljünk, hogy a 4 gigabájt memória is igencsak soványka).

Éppen ezért lehet jó hír, hogy a Toshiba és az Intel is bejelentette, hogy többrétegű, 3D-s ssd-ken dolgoznak, sőt, a laborkutatások már véget is értek és egy év múlva kezünkben lehetnek az új technológiára épülő modellek.

intel-3d-nand-2015-03-27-01.jpg

Ezek sebességvesztés nélkül is sokkal több adatot lesznek képesek tárolni, mint a jelenlegi eszközök, a határ valahol tíz gigabájt terabájt környékén van, ami jó ötszöröse a most elérhetőnek, ráadásul a gyártásuk is sokkal olcsóbb lesz, és a mi szempontunkból ez a lényeg: az új technológiával olcsóbb is lesz a gyártás, szóval a 128-as ssd-ket 256-osok vagy 512-esek válthatják, amik már a többség igényeit ki tudják elégíteni.

Azt az egyet azért ne felejtsük el, hogy 2010. óta mindenféle technológiai áttörés nélkül is meredeken zuhant az ssd ára, körülbelül harmadára-negyedére, az Apple mégsem sietett ezt az áresést nagyobb háttértárral kompenzálni a gépeiben, szóval még az is lehet, hogy maradnak a 128-as egységek:

sandisk_ssd_trends_1.jpg