Megint nyilatkozott a mester és mondott egy érdekeset. Nem az a lényeg, amit a legtöbb lap kiemel, és amit én is bírtam címbe, mert ezzel könnyebb eladni az anyagot: hogy ma már olyan magas követelményeknek kell megfelelni az Apple-nél, hogy esély sem lenne arra, hogy a fiatalkori Wozt, vagy Steve Jobsot alkalmazzák. Azt gondolom, hogy ez a természetes változás része, egészen más képességekre van szükség egy apró kis vállalkozásnál és a világ egyik legnagyobb cégénél.

steve-wozniak_1.jpg

Sokkal inkább az az érdekes, amit Wozniak a vérfrissítéssel kapcsolatban mondott: elsőre azt gondolhatnánk, hogy egy nehézkesen mozgó, tehetetlen mamut lett a cégből azáltal, hogy az alapítókhoz hasonló forrófejű és kísérletező fickókat eleve kizárja a struktúrából, de Woz rámutatott, hogy ez valójában egyáltalán nincs így: felvásárlásokkal simán berántanak olyan vállalatokat, amiknek az alapítói esetleg nem lettek volna elég jók pusztán a szakmai előéletre és egyetemi végzettségre koncentráló hagyományos felvételi procedúra során. 

Nincs végzettséged, de zseni vagy? Semmi gond, vágj bele a projektbe és ha alakul, felvásárol az Apple.

Woz a Sirit hozta fel példaként, ami remek kis háziprojektként indult, aztán egy akvizíciónak köszönhetően most már az Apple húzótermékének egyik legismertebb szolgáltatásaként szoktunk hivatkozni rá. Így tud friss maradni egy cég akkor is, amikor már átláthatatlan óriás.