A MacBook Air 2008-as bemutatkozása óriási esemény volt. Annyival előtte járt mindenkinek, hogy hosszú időbe telt, amíg igazi versenytársai akadtak. Persze itt nem a processzorsebességre és a memóriamennyiségre kell gondolni, inkább a hordozhatóságra, könnyedségre, kialakításra. Az Air filozófiája magával húzta a gyártókat is.

A feleségemnek, Évinek két éve egy olyan Asus gépet vettünk, aminek a teljesítménye és a kialakítása megegyezett az akkori Air-rel. Alaposan át is néztem a gépet, és végül arra jutottam, hogy

akármennyire is túlárazottnak mondják az Apple-t, nem tudja olcsóbban utána csinálni senki azt, amit ők letesznek az asztalra.

Sőt, sok esetben találkozunk gyengébb anyaghasználattal, rosszabb trackpaddel, spórolásokkal a versenytársaknál, miközben az ár megegyezik az Apple-ével, vagy alig olcsóbb annál. Mostanra már minden gyártó termékpalettájának van olyan szegmense, amiben szakítanak az olcsó műanyaggal, a gondos dizájnerek nélkül összepakolt házzal, a hanyagul összedobott alkatrészekkel, és ennek meg is kérik az árát.

screen_shot_2015-03-18_at_09_11_09.png

A Lenovo Yoga 3 Pro laptopja például ilyen. Ha nem tavaly év végén jelent volna meg, azt mondanám, hogy milyen ügyesen sikerült csatlakozni az Apple hajójához. Így viszont azt mondom, hogy az Apple csatlakozott ügyesen egy már meglévő ultravékony, mobilprocesszoros kategóriához. Bár a tény, hogy csak MacBooknak hívják az új családot, mutatja, hogy nem akarták ezt így már túltolni.

A Yoga 3 Pro csaknem minden számszerű adatban megegyezik az új MacBookkal. Igaz, nem 12, hanem 13,3 colos a kisebbik Lenovo gép, így aztán képpontokból is többet tud. De jóval többet: 3200 x 1800 pixelt jelenít meg a MacBook 2304 x 1440-ével szemben.

De ugyanúgy Core M ketyeg benne (a Lenovóban tavaly az 5Y70 modell 1,1 GHz-cel, idén már 5Y71 1,2-vel, a MacBookban nem tudjuk pontosan, csak az órajelet), ugyanazzal a grafikus maggal, 8 giga RAM-mal, 256 gigás háttértárral (itt várhatóan az új MacBook teljesít majd jobban a teszteken), és a vastagságuk is hasonló. A Yoga 12,8 milliméter mindenhol, míg a MacBook a legvastagabb pontján 13,1 milliméter, a szélein viszont csak 0,35. Ugyanazzal az árral versenyez mindkettő: 1299 dollárba kerülnek.

screen_shot_2015-03-18_at_09_12_36.png

Az extrák tekintetében a Yoga 3 Pro a hátrahajlítható érintőkijelzőt tudja felmutatni, ami miatt azonban sajnos a billentyűzet körül eléggé ronda gumiszerű borítást kellett elszenvednie a dizájnnak, hogy hasra tudjon feküdni az asztalon. Az Apple-nél viszont egyértelműen ott van a Force Touch trackpad és a pillangóbillentésű keyboard a különlegességek oldalán.

A Yoga előnye még a többféle csatlakozó, a MacBooké a hosszabb akksi élettartam (a Lenovo maximum 7,3-at, az Apple átlag 9 órát ígér wifis netezés mellett, a valós tesztek ettől eltérhetnek). Egy ide, egy oda. Egyvalamit azonban fontos észrevenni:

a Yoga 3 Próban van ventilátor, és szokott is tekerni időnként. Az Apple MacBookjában nem lesz ilyen.

Hogy ez melyik oldalra kerül pozitívumként, meglátjuk az első MacBook tesztek után.

A Lenovo előnyei tehát: többféle csatlakozó, érintőképernyő, kihajlítható kijelző, nagyobb felbontás. A MacBook előnyei: könnyebb ház, hosszabb ideig tartó akksi, új trackpad.

Azt pedig, hogy teljesítményben hová érkezik az új Apple-laptop, a hardverelemek közelítése miatt szintén a Yoga 3 Pro mutatja meg. Itt egy benchmark-táblázat, amiben szerepel a Lenovo gépe 5Y71 Core M processzorral, a MacBook Air és más gépek. Nagyjából ide lehet belőni az új MacBookot is.

core-m.png

72400.png

72401.png

További teszteredmények itt.

A Core M processzorok itt összehasonlíthatóak.

Persze van azért a Lenovónál újabb versenyző is, ugyanezen a piacon. Az Asus ZenBook UX305 nemrég érkezett, 13,3 colos, egy kicsit vékonyabb a Yogánál, súlyra megegyezik vele, viszont kiegyenesíti a csorbákat: nincs benne ventilátor, wifis netezést 10 óráig bírja, 3200 x 1800-as felbontás mellett, de az igazán durva az ára, amivel rögtön cáfolja a poszt elején leírt, korábbi tapasztalatomat: 699 dollár az 1920 x 1080-as kijelzős alapmodell, 1100-ért pedig már a 3200 x 1800-as kapni. Az alapár majdnem a fele a többieknek, durva, meg is fogdozom valamikor, hogy érezzem a dögöt, a kialakítást, anyaghasználatot.

Itt az összehasonlító táblázat (alapkiszerelést vizsgáltunk).

tabl_2.jpg