Tegnap már érintettük a témát, viszont nagyon sokan kérdeztétek, hogy melyik korábbi gépről érdemes váltani az új szuperlaptopra, honnan nem tapasztalható majd visszalépés. Azért fontos kérdés ez, mert a MacBook processzora egy spéci, ultraalacsonyfogyasztású csip, ami kábé negyedannyit zabál, mint ami most az Airben van, tök jogosan merül fel mindenkiben, hogy cserébe nem egy izmos kis dög.

És hát tényleg nem az.

macbook_op90_tilt_gld-print.jpg

Bár a MacBookról nem jelentek meg még tesztek, a processzorát alaposan kipróbálták, szóval elég pontos képünk van arról, hogy mire képes a kis 1,1 gigahertzes dög. És akkor mondom, hogy melyik Airnél gyorsabb az új laptop:

a 2011-esnél.

Ez volt az első modell, amiben már i5-ös processzor dolgozott, egészen pontosan egy 1,6 gigahertzes verzió, a Sandy Bridge családból. Megkapartam kicsit a netet és előástam néhány Cinebench meg Geekbench eredményt, ezek alapján már tökéletesen látszik, hogy hova érkezett meg a MacBook. A táblázatban az ellenfelek:

- a 2011-es MacBook Air 1,6 gigahertzes processzorral
- a 2014-es MacBook Air 1,4 gigahertzes processzorral
- Geekbench alatt a a 2015-ös MacBook Air 1,6 gigahertzes processzorral
- a 2012-es MacBook Próm 2,9 gigahertzes Core i7-essel
- a 2014-es MacBook Pro retina 2,6 gigahertzes Core i5-össel

Nézzük gyorsan az eredményeket, aztán foglaljuk össze a lényeget:

cpujo_001.jpg

gpujo_001.jpg

geeksingle_001.jpg

geekmulti_001.jpg

Szóval ami tisztán látszik: az új MacBook kábé olyan gyors, mint a 2011-es MacBook Air. Ha erről a laptopról váltunk, nem fogunk érezni teljesítménycsökkenést, sőt, a gyorsabb ssd és memória miatt valószínűleg még gördülékenyebb is lesz a munka.

A többi laptophoz képest viszont nagyon is érezhető a lemaradás: akár a tavalyi, akár az idei Airt, akár az én hároméves Prómat, akár a tavalyi retinás Prót vesszük alapul. 

Két érdekesség: az új Air hiába kapott tök új architektúrát és hiába nőtt a processzor órajele is, elég tisztán látszik a Geekbench teszten, hogy nem lett gyorsabb érdemben, mint a tavalyi modell. És az is tisztán látszik, hogy az i7-es processzoroknak mekkora előnyük van, hiába három éves a gépem, a processzorteljesítmény simán hozza a viszonylag új MacBook Pro retina i5-ösének sebességét.

Nem azt mondom, hogy a fenti tesztek ezer százalékig megbízhatóak, mert én is látok furcsaságokat (gyanús, hogy az 1,4-es Air sebessége Geekbench alatt közelít a 2,6-os Próéhoz, illetve hogy a MacBook Geekbench multija milyen gyenge a single-höz képest), de az tisztán kiderül, hogy az új MacBook csak a néhány éves Airekkel van pariban. Viszont elég sokan használnak még ilyen gépeket, ha akad köztetek ilyen, kommentben mondjátok el, hogy mik a tapasztalatok, mennyire érzitek elavultnak a laptopot.

De előtte még néhány érdekesség. Ha veszel egy ilyen gépet, mindenképp érdemes lesz majd majd venned hozzá egy ilyet is:

screen_shot_2015-03-11_at_07_50_45.png

screen_shot_2015-03-11_at_07_51_02.png

Ez a 79 dolláros adapter lehetővé teszi majd, hogy rádugj valamilyen usb-eszközt a gépre, miközben töltöd azt. Érdemes a fenti költséget hozzászámítani az amúgy vaskos alapárhoz, de közben persze azt is, hogy a MacBook a billentyűzet méretében, tehát használhatóságban közelebb van a 13-as Airhez, mint a 11-eshez, és hogy az új gépben alapból 256 gigabájt ssd van 8 gigabájt memóriával, míg az Airben csak 128 4 giga rammal: ha hasonlóra konfiguráljuk a gépeket, azt látjuk, hogy a MacBook 1300 dollárba kerül, a hozzá leginkább hasonlító Air szintén 1300-ba: persze a lassabb processzor problémája megmarad, cserébe viszont ott a szuper kijelző, a zajtalan működés és a kisebb, könnyebb kialakítás. 

De van még tovább is. Szintén többen kérdeztétek, szóval itt a válasz: van hangkimenet a gépen, simán bele tudsz dugni bármilyen fülest, sőt, az iPhone EarPods-szal még vezérelni is tudod.