A tegnap bejelentett szuper kis gépben a Broadwell-architektúra spéci új csipjei vannak. Érdekességük, hogy 5 wattnál is kevesebbet fogyasztanak, a legtöbb esetben 3,5 wattal is elvannak, a Core M processzorokat direkt az alacsony fogyasztású rendszerekbe szánták: olyanokba, mint az új MacBook.

screen_shot_2015-03-10_at_08_31_45.jpg

De mennyire jók ezek a csipek?

Ennek megválaszolásához nem kell sokat várnunk, mert a Pcper ugyanis korábban összehasonlította kábé azt a processzort, ami most az új gépbe került, kábé azzal, amelyik a MacBook Airben van (mindegyik tíz százalékkal lassabb az Apple által használt verziónál, de az arányok szépen kijönnek).

screen_shot_2015-03-10_at_08_32_00.jpg

Bekarikáztam, hogy mi kell nézni. Tisztán látszik, hogy a 3DMark teszten például alaposan elvérzik az új csip, és ugyanez a helyzet, ha kizárólag a grafikus teljesítményre koncentrálunk:

3dm13-iceoverall.png

3dm13-icegraphics.png

Kevéssé látványos, de ugyanúgy érezhető a lemaradás CineBench alatt:

cb11-multi.png

És kijön a különbség Handbrake tömörítés alatt is:

handbrake.png

Oké, oké, de cserébe legalább nagyságrendekkel alacsonyabb a fogyasztás, igaz? Ahogy vesszük. Annak ellenére, hogy papíron az új csip nominálisan 4,5 wattot, a régi 15 wattot fűt el, a végeredmény nem olyan szélsőségesen izgalmas: a wifis böngészős tesztnél az új csip nyolc százalékkal bírta tovább, miközben 22 százalékkal kisebb akkumulátort használt, szóval összességében csökkent a fogyasztás, de inkább csak harmadával, szemben a nyers számok alapján várt kétharmados különbséggel:

batterylife.png

Ennek oka, hogy a processzor csak az egyik fogyasztó a sok közül, így hiába csökkentjük a végtelenségig a fogyasztását, ha a többi alkatrész zabálja az áramot. Nagyjából ennek köszönhető, hogy hiába került Broadwell a MacBookba, ugyanannyi idő alatt meríti le az akkumulátort, mint az erősebb processzort használó 11-es MacBook Air, miközben az akkumulátor mindkettőben ugyanakkora, kábé 39 wattórás.

screen_shot_2015-03-10_at_08_32_29.jpg

Ha megnézzük a teljes fogyasztást, látszik is, hogy az új csip harminc százalékos visszaesést képes rendszerszinten produkálni, pont, ahogy a fenti számok alapján kalkuláltunk:

powercalc.png

Összefoglalva: a Broadwell miatt az új MacBook valamivel lassabb lesz, mint a MacBook Air, de fontos megjegyezni, hogy a különbség nem szignifikáns: böngészés, képnézés, videózás közben a világon senkinek sem fog feltűnni. Ugyanakkor valószínűleg ez a csip tette lehetővé, hogy retinás legyen a gép kijelzője, mégsem merül le hamarabb, mint az Air: ez volt a kompromisszum. Elvesztettek egy kis teljesítményt, ami a célközönségnek sosem tűnne fel, cserébe lett egy kompakt gépük szuper kijelzővel, amit viszont mindenki azonnal lát.

Közben ne felejtsük el, hogy a MacBook Air is frissült, Broadwell processzorok kerültek a Haswell csipek helyére, mivel nőtt az órajel és fejlettebb lett az architektúra is, kábé 20 százalékkal nőtt a számolási teljesítmény, míg a grafika még ennél is nagyobbat ugrott az új, HD6000-es gpu-nak hála.

Aki lemaradt volna róla, annak itt a tegnapi bejelentésekről készített videós összefoglalónk, amiből minden kiderül:

 

És még egy bónusz hír: a store frissítésével párhuzamosan erőteljesen nőttek a hazai árak: gondolom az árfolyam gyengülését szabadították most rá a shopra, de tény, hogy tíz-tizenöt százalékkal kell ma többet fizetni az Apple-termékekért, mint tegnap. Az iPhone 6 indulóára 220-ról 245 ezerre nőtt, a MacBook Airé 290-ről 330-ra, az iPad Air 2-é viszont érdekes módon nem változott. A jelenség nemcsak minket érint, a dollár erősödése miatt világszerte sok országban volt drágulás tegnap, van viszont egy kiskapu: az iCentre-nél a készlet erejéig a régi árakon vehetjük meg a gépeket, érdemes sietni a vásárlással, akinek aktuális.