screen-shot-2015-02-05-at-12-23-55-pm.png

Befutott a hiányzó láncszem, igaz, még csak néhány privilegizált szakújságíró próbálhatta ki a Photos for OS X appot, de legalább már tudjuk, mire várunk:

valami jóra.

Az ökoszisztéma utolsó darabja már nagyon hiányzott a következő okokból:

- amíg csak iOS-n fut a Photos, az egész nem ér sokat, mert a képeket alapvetően a számítógépén tárolja az ember, ha pont a Mac hiányzik, a rendezés alapjául szolgáló láb esik ki
- a Mac nélkül a felhőalapú szolgáltatás sem ér sokat, hiszen oda először fel kéne tölteni azokat a fotókat, amik a számítógépen vannak
- az iPhoto az elmúlt években egyre lassabb, egyre nehézkesebb lett, ideje volt már készíteni egy olyan programot, ami visszahozza a régi lendületet

És az első beszámolók szerint a Photos lesz a megváltó. Mert jól működik. Ezeket írták:

A Wall Street Journal szerint például az alkalmazás nagyot lök a felhasználói élményen, egyértelműbb, mint az iPhoto és sokkal jobban működnek alatta az iCloud szolgáltatások, miközben gyorsabb elődjénél. Ráadásul látványosan jó a felhőalapú munka: “ ha végrehajtasz egy változtatást a Macen valamelyik képen, az másodperceken belül megjelenik a többi eszközön is”.

A Yahoo Tech kiemeli, hogy néhány hasznos funkciót azért elvesztünk. Az iPhotóból talán kevéssé fog hiányozni a flagelés, a csillagozás, de az eventekre bontás eltűnése már fájhat azoknak, akik sok időt töltöttek ezek szerkesztgetésével, ahogy az albumok keresőszó, fájlnév és értékelés alapján történő rendezése is kár, hogy kiesett. De ugyanez a helyzet néhány Aperture funkcióval. A lap szerint ugyanakkor nem kell sietni a váltással, hiszen a két korábbi program ott marad a gépen.

screen-shot-2015-02-05-at-12-37-19-pm.png

screen-shot-2015-02-05-at-12-54-08-pm.png

A Wired mindenesetre nagyon lelkes, hatalmas előrelépésnek nevezi az appot az iPhotóhoz képest és a beépített képjavító funkciókat is dicséri. A lap szerint a profiknak talán jobb megoldás az Adobe Lightroom, de a többség elégedett lesz az iPhotót és Aperture-t leváltó Photos alkalmazással.

A Re/code is azt állítja, hogy jelentős az ugrás az iPhoto után elsősorban a képszerkesztés egyszerűsége és az iCloud elérhetősége miatt, bár elismeri, hogy néhány fontos funkció azért hiányzik az Aperture-ből.

A Verge meg azt emeli ki, hogy az új program sokkal-sokkal jobban kezeli a nagy fotókönyvtárakat, mint elődje, villámgyors a szkrollozás, böngészés, szerintem ez a legfontosabb információ.